Cel puțin 100 de persoane au murit și alte 150 au fost rănite după ce un incendiu a izbucnit la o nuntă în nordul Irakului scrie BBC

Sala in care a avut loc nuntaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sute de oameni sărbătoreau în Al-Hamdaniya, în provincia Irakiană Ninive, din nordul Irakului, când focul a izbucnit seara târziu.

Deocamdată nu se știe ce a provocat incendiul, dar primele rapoarte spun că acesta a izbucnit după ce au fost aprinse focurile de artificii.

Este posibil ca panourile inflamabile să fi alimentat flăcările, făcând ca părți ale tavanului să ia foc și să cadă.

„Incendiul a dus la prăbușirea unor părți ale halei ca urmare a utilizării materialelor de construcție foarte inflamabile și ieftine, care se prăbușesc rapid”, a declarat Direcția de Apărare Civilă din Irak, citată de agenția de presă de stat INA.

Nu este clar dacă mirii se numără printre victime. Rapoartele inițiale din presa irakienă au spus că au murit în incendiu, agenția de presă Nina a scris ulterior că erau în viață, dar erau tratați pentru arsuri.

O fotografie postată de Nina a arătat zeci de pompieri luptându-se cu incendiul, iar imagini de la jurnaliştii locali de pe reţelele de socializare arată rămăşiţele carbonizate din interiorul sălii de evenimente.

Pompierii au putut fi văzuți căutând supraviețuitori, miercuri dimineață.

Martorii oculari au spus că sute de oameni se aflau acolo, sărbătorind când clădirea a luat foc în jurul orei 10:45, ora locală (19:45 GMT), marți.

O altă invitată la nuntă, Rania Waad, care a suferit o arsură la mână, a spus că, în timp ce mirii dansau încet, „focurile de artificii au început să urce în tavan, toată sala a luat foc”.

„Nu am putut vedea nimic”, a declarat tânărul de 17 ani pentru agenția de presă AFP. „Ne sufocam, nu știam cum să ieșim”.

Guvernatorul adjunct al orașului Ninive, Hassan al-Allaq, a declarat pentru Reuters că 113 persoane au fost confirmate decedate, în timp ce agenția de presă de stat INA a estimat numărul morților la cel puțin 100, cu 150 de persoane rănite.

Răniții au fost transferați la spitale din regiunea Ninive, a declarat guvernatorul regiunii pentru INA.

La spitalul principal din Hamdaniya, care se află la est de capitala regiunii Mosul, zeci de oameni au sosit pentru a dona sânge pentru a-i ajuta pe răniți.

Premierul irakian a postat pe X, cunoscut anterior ca Twitter, că le-a spus oficialilor să „mobilizeze toate eforturile pentru a oferi ajutor celor afectați de incidentul nefericit”.