Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din Grecia ce se vor desfăşura pe data de 25 iunie, între partidele de extremă dreaptă a izbucnit un adevărat război civil de propagandă, scriu grecii de la TO Vima, citeaza Rador.

GreciaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Nu este vorba doar de luptele cot la cot dintre Soluţia Greacă și Niki (Victorie), partide care, conform majorităţii sondajelor de opinie, par să intre în următorul Parlament, ci şi de o confruntare mult mai dură între formaţiunile situate şi mai la dreapta acestora.

Formațiunea „Spartanii”, care beneficiază de sprijinul deschis al lui Ilias Kasidiaris (fost membru al partidului neonazist Zorii de Aur, aflat în închisoare pentru acţiuni criminale alături de ceilalţi membri din conducere, după ce partidul a fost declarat organizaţie criminală de către justiţie, Kasidiaris a constituit iniţial partidul de extremă dreaptă „Grecii” care, pe baza unei decizii a Curţii Supreme, a primit interdicţie de a participa la primă rundă de alegeri parlamentare organizată în luna mai a acestui an n.trad) se situează la circa 2% în sondajele de opinie. Acest lucru îl pune în poziţia de a lansa critici la adresa celorlalte formaţiuni de extremă dreaptă.

Ținta principală a criticilor sale este un alt partid de extremă dreaptă, Frontul Național, care cu un discurs naționalist dur pare să se lupte pentru același public electoral la fel ca „spartanii”.

Însă nici „Spartanii” nu se află în afara tunurilor celorlate partide, fiind acuzați de cei mai duri reprezentanţi de extremă dreaptă atât din cauza trecutului politic al liderului lor, Vassilis Stigas, care în 2019 a candidat din partea Uniunii Partidelor de Centru, cât și pentru calitatea candidaților săi. De exemplu, s-a descoperit că o candidată a „spartanilor”, probabil ca o adevărată adeptă a veşmintelor sumare ale femeilor din Sparta antică, a făcut poze nud și a participat la un reality show.

Un alt candidat al „spartanilor” din Macedonia Centrală a promovat la alegerile din luna mai candidați ai partidului de guvernământ, Noua Democrație, pe paginile sale de socializare.

Tandemul Kasidiaris – Stigas și partidele „de unică folosință”

Însă ceea ce îi irită cel mai mult pe adepții tandemului Kasidiaris-Stigas este acuzația că sunt o construcţie „de unică folosință”, întrucât sprijinul deschis exprimat de Kasidiaris face ca participarea partidului la viitoarele alegeri să fie sub semnul întrebării.

Pe de altă parte, spartanii lui Kasidiaris acuză Frontul Național că le împiedică intrarea în Parlament, fără, desigur, să ia în calcul şi care este opţiunea reală a electoratului. De asemenea, spartanii acuză Frontul Național că le-a „furat” mai mulţi membri marcanţi, întrucât nume cunoscute ale extremei drepte candidează pe listele acestuia.

Oricum ar fi, extrema dreaptă, în toate manifestările ei, fie purtând veşmintele sumare ale vechilor spartani, fie etalând seriozitatea și tonul „afectat” al Frontului Naţional, nu poate trăi fără a se lupta cu dușmanii.

Veți spune că decât să vâneze migranți și activiști de stânga, mai bine să se devoreze între ei. Se prea poate, dar există cu siguranţă o sămânţă a răului în societate, care chiar dacă ar putea rămâne în afara următorului parlament, nu se ştie unde va duce pe viitor.