Într-o conversație telefonică purtată luni, președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat „călduros” pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa în fruntea Turciei, afirmând că victoria sa deschide „perspective” pentru consolidarea legăturilor lor, potrivit AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir PutinFoto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

„Sprijinul exprimat de poporul turc pentru liderul lor deschide perspective suplimentare pentru dezvoltarea cooperării bilaterale practice în diverse domenii”, a declarat Putin în timpul conversației, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Șeful statului rus „a subliniat marea sa contribuție la dezvoltarea relațiilor ruso-turce într-o manieră constructivă și reciproc avantajoasă”, a adăugat Kremlinul.

Potrivit Moscovei, Erdogan „și-a reafirmat dorința de a continua să colaboreze în privința tuturor chestiunilor urgente” de pe agendă.

Vladimir Putin îl felicitase deja duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa, afirmând că victoria sa este un „rezultat logic” care oferă „o dovadă clară” a sprijinului public pentru politicile sale.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a subliniat luni dimineață că Rusia are obiective „foarte ambițioase” cu Turcia.

În pofida rivalității istorice dintre cele două țări, Erdogan și Putin au creat o relație personală solidă, care a devenit cu atât mai importantă pentru o Rusie izolată de Occident de conflictul din Ucraina.

Rușii și turcii sunt deja legați de o serie de proiecte comune, inclusiv gazoductul TurkStream care transportă gazul rusesc prin Marea Neagră.

Ei colaborează îndeaproape într-o serie de probleme, inclusiv în Siria, unde susțin părți opuse.

În timp ce Turcia a livrat drone Kievului, a refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Moscovei, preferând să joace rolul de intermediar, ca în cazul acordului care permite exportul de cereale ucrainene.