Curtea Supremă din Belarus a anunțat vineri că a respins apelul unui jurnalist belarus, Andrzej Poczobut, membru al minorității poloneze din această fostă republică sovietică, care a fost condamnat în februarie la opt ani de închisoare, potrivit AFP.

Proteste în Belarus 2020Foto: Sputnik / Profimedia Images

„Verdictul (...) a rămas neschimbat, întrucât recursul a fost respins”, a precizat Curtea Supremă într-un comunicat. În consecință, „verdictul a intrat în vigoare”, a adăugat aceasta.

Corespondent în Belarus pentru presa poloneză Gazeta Wyborcza și militant pentru drepturile minorității poloneze, Poczobut, în vârstă de 50 de ani, fusese găsit vinovat în februarie de „apeluri publice la acțiuni care să submineze securitatea națională a țării și incitare la ură”.

Jurnalistul, al cărui proces a avut loc cu ușile închise la tribunalul regional din Grodno (vest), un oraș cu o importantă comunitate de etnie poloneză, a fost condamnat la opt ani de închisoare într-un lagăr de detenție severă.

Polonia denunțase un verdict „nedrept” pronunțat de o „țară autoritară” împotriva acestui jurnalist, care era urmărit penal pentru că a cerut sancțiuni internaționale împotriva Belarusului.

La rândul său, liderul opoziției belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a denunțat o „vendetă personală” a liderului autoritar belarus, Alexandr Lukașenko, împotriva lui Poczobut, care este încarcerat de la arestarea sa în martie 2021.

Regimul lui Alexander Lukașenko a dus o represiune necruțătoare împotriva tuturor vocilor critice, în special de la o mișcare de protest fără precedent în 2020.