Preşedintele chinez, Xi Jinping, va ţine săptămâna viitoare în China un summit inedit cu liderii a cinci foste republici sovietice din Asia centrală. Beijingul caută să-şi întărească influenţa în această regiune istorică sub influenţă rusă, scrie Les Echos.

Președintele chinez Xi JinpingFoto: Xie Huanchi / Xinhua News / Profimedia

Este un efort de lungă durată, dar constant, al Beijingului de lărgire a influenţei sale spre vest. Preşedintele chinez, Xi Jinping, va ţine săptămâna viitoare în China un summit inedit cu liderii a cinci foste republici sovietice din Asia centrală, în momentul în care Beijingul îşi întăreşte influenţa în această regiune istorică sub influenţă rusă.

Acest summit "China- Asia centrală", primul de acest fel, îi va reuni pe liderii Kazahstanului, Kîrghizistanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului şi Turkmenistanului, a arătat luni ministerul chinez al Afacerilor Externe. Reuniunile vor avea loc pe 18 şi 19 mai în oraşul Xi'an (nord), punct de plecare al vechiului Drum al mătăsii.

O influență care se întăreşte

China anunţase deja acest summit, dar datele nu erau, până acum, cunoscute. Rusia, care consideră Asia centrală ca domeniul ei de la mijlocul secolului al XIX-le, îşi vede rolul contestat şi aliaţii regionali tradiţionali râvniţi de China, Turcia şi ţările occidentale.

Această tendinţă se accelerează de la invazia rusă în Ucraina, deşi Moscova păstrează puternice pârghii de influenţă. Ţările autoritare din Asia centrală invitate de Beijing fac parte din "Noile drumuri ale mătăsii", un proiect gigantic de infrastructurii rutiere, feroviare şi portuare întrepins de China.

Temeri în ţările respective

Influenţa tot mai mare a gigantului asiatic în regiune provoacă o anumită neîncredere în rândurile populaţiei, în special în Kîrgîzstan şi în Kazahstan. Represiunea exercitată de puterea chineză în provincia Xinjiang împotriva uigurilor - etnie majoritar musulmană care trăieşte şi în Asia centrală - este unul din motive.

Semn al interesului tot mai mare al Beijingului pentru Asia centrală, preşedintele Xi Jinping a făcut anul trecut în Kazahstan prima sa deplasare în străinătate de la începutul pandemiei de Covid-19.

Ministrul chinez al afacerilor externe, în Europa săptămâna asta

Ministrul chinez al afacerilor externe, Qin Gang, începe luni o vizită în Europa, ce urmează să-l ducă succesiv în Germania, în Franţa şi în Norvegia. Această vizită programată până vineri are loc în momentul în care China caută să se apropie de Europa într-un context de tensiuni cu Statele Unite.

Articol realizat cu sprijinul agenției Rador