Transferul forțat de copii ucraineni în Rusia echivalează cu un „genocid”, a declarat joi Consiliul Europei într-o rezoluție adoptată de Adunarea sa parlamentară formată din 46 de țări, potrivit AFP.

Copii răpiţi de Rusia au revenit în UcrainaFoto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

„Dovezile documentate ale acestei practici corespund definiției internaționale a genocidului”, a afirmat Consiliul Europei într-un comunicat după votul asupra textului, care „cere” repatrierea copiilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat o decizie „importantă” care va contribui la „tragerea la răspundere a Rusiei și a liderilor săi”.

„Deportarea copiilor ucraineni este unul dintre elementele de gândire ale încercării Rusiei de a șterge identitatea poporului nostru, de a distruge însăși esența ucrainenilor”, a declarat el în discursul său de seară.

La 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru deportări. Curtea cu sediul la Haga a emis, de asemenea, un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru copii.

La începutul lunii aprilie, Kievul a estimat că peste 16.000 de copii ucraineni au fost „răpiți” și duși în Rusia de la începutul invaziei Ucrainei, la 24 februarie 2022, mulți dintre ei fiind considerați a fi plasați în centre de plasament.

Potrivit rezoluției adoptate joi, există „dovezi” că aceștia s-au confruntat cu un proces de „rusificare” prin reeducarea în limba, cultura și istoria rusă.

Aceste transferuri sunt „în mod clar planificate și organizate în mod sistematic” ca o politică de stat și au ca scop „distrugerea oricăror legături și caracteristici ale identității lor ucrainene”, se arată în text.

De asemenea, Consiliul Europei a cerut ca ONU și Crucea Roșie să aibă acces în Rusia pentru a aduna informații despre copiii deportați și a îndemnat statele să adune dovezi ale crimelor - inclusiv ale genocidului - care ar fi putut fi comise.

Convenția pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid (1948) enumeră „transferul forțat de copii” ca fiind unul dintre criteriile sale definitorii.

În urma invaziei sale în Ucraina, Rusia a fost expulzată din Consiliul Europei, organismul de supraveghere a drepturilor omului de pe continent.