Deși Curtea Supremă nu a luat încă o hotărâre, americanii care se opun avortului își savurau deja victoria vineri pe străzile din Washington, purtați de convingerea că noua Curte Supremă dominată de conservatori va întoarce legislația până în urmă cu 50 de ani, potrivit AFP.

avortFoto: Hotnews

La 22 ianuarie 1973, Înalta Curte a recunoscut, în hotărârea sa istorică „Roe v. Wade”, dreptul femeilor americane de a avorta. De atunci, în fiecare ianuarie, oponenții întreruperilor de sarcină s-au adunat la Curtea Supremă, cerând acesteia să anuleze decizia.

Anul acesta, s-au adunat mii de oameni din toată țara. În rândurile lor, ca întotdeauna, mulți tineri veniți cu biserica sau școala lor, dar și bărbați în sutană și familii, ținând semne „Alegăm Viața” sau „Viitorul este anti-avort”.

Dar, în general, atmosfera, „veselă” și „optimistă”, a fost foarte diferită de edițiile precedente.

„În ceilalți ani, eram pregătiți să intrăm în luptă”, spune Joseph Scordato, un tânăr îmbrăcat în uniformă de cavaler, simbol al luptei sale pentru „viețile celor nevinovați”. „Anul acesta, este mai festiv pentru că știm că este începutul sfârșitului avortului în America!”

La fel ca el, manifestanții au afișat zâmbete largi, în ciuda temperaturii reci. „Este lumină la capătul tunelului”, a declarat Marsha Chamberlain, 72 de ani, care în ultimii 37 de ani a ratat doar patru „Marșuri pentru viață”.

„Ar putea fi ultimul...”, spera ea.

„Schimbarea istorică” așteptată de activiștii anti avort

Profund revizuită de fostul președinte Donald Trump, care a numit trei dintre cei nouă judecători ai săi, Curtea Supremă le-a transmis acestora recent mai multe semnale pe care le consideră „pozitive”.

În primul rând, ea a refuzat în mod repetat să blocheze o lege din Texas care, totuși, încalcă în mod clar jurisprudența ei prin interzicerea avorturilor de la șase săptămâni de sarcină, în timp ce ea a stabilit ștacheta în jurul a 24 de săptămâni.

În mod esențial, câțiva dintre judecătorii săi conservatori au sugerat, atunci când au luat în considerare legea restrictivă din Mississippi, că au fost pregătiți să reducă sau chiar să răstoarne complet Roe v. Wade.

„Comentariile lor au arătat că respectă viața umană”, a spus Karlie Lodjic, o activistă de 24 de ani care a venit în mod expres din statul Washington.

Pe platforma, unde au defilat în jur de douăzeci de aleși republicani, Jeanne Mancini, președinta „Marșului pentru viață”, a adus un omagiu activiștilor, precum această tânără.

„Sperăm și ne rugăm ca 2022 să aducă o schimbare istorică pentru Viață”, le-a transmis ea, salutând rezultatul „anilor de muncă asiduă și prezența voastră aici”.

"Chiar dacă Roe cade, lupta continuă"

„Nu vă înșelați”, a adăugat însă organizatorul acestei adunări: „Dacă Roe cade, liniile de luptă se vor mișca”, dar „lupta va continua în State”.

Curtea urmează să pronunțe decizia înainte de sfârșitul lunii iunie. Dacă se întoarce, va însemna că fiecare stat va fi liber să interzică sau nu avorturile. Jumătate dintre ei, în special în sudul și centrul Statelor Unite, sunt pregătiți să facă acest lucru pe termen mai mult sau mai puțin lung.

Statele progresiste de pe coastă, pe de altă parte, intenționează să asigure accesul la avort pe teritoriul lor. „Vom avea în continuare de lucru pentru a schimba culturile, pentru a sprijini familiile, mamele, persoanele aflate în situații dificile”, a declarat Missy Martinez-Stone, 32 de ani, care a participat vineri la marș.

Implicată timp de 17 ani în lupta împotriva avortului, această locuitoare din Louisville, Kentucky, nu credea că va vedea sfârșitul procesului Roe v. Wade. „Ma face să fiu optimist, dar știu că nu este sfârșitul”.