Franța le permite lucrătorilor din domeniul sănătății care sunt infectați cu coronavirus, dar care au simptome puține sau deloc, să continue să trateze pacienții, mai degrabă decât să se autoizoleze, o măsură excepțională care are ca scop atenuarea penuriei de personal din spitale cauzată de o explozie fără precedent a cazurilor generate de varianta Omicron, scrie AP.

Ambulanta in FrantaFoto: ABK / BSIP / Profimedia Images

Scutirea specială de la regulile de carantină din Franța care este aplicată în spitale, case de bătrâni, cabinete medicale și alte servicii de sănătate esențiale este o dovadă a presiunii tot mai mare asupra sistemului medical francez prin varianta omicron, care se răspândește rapid.

Este un risc calculat, este acceptată posibilitatea ca lucrătorii din domeniul sănătății cu COVID-19 să-și infecteze colegii și pacienții față de ceea ce spune guvernul că este nevoie de a menține serviciile esențiale în funcțiune.

În afara sectorului de sănătate, pentru cei care nu sunt acoperiți de scutirea specială, regulile de carantină din Franța impun cel puțin cinci zile de autoizolare pentru cei complet vaccinați care sunt testați pozitiv. Pentru cei nevaccinati, autoizolare este de cel puțin șapte zile.

Măsură preventivă, dar nu obligatorie. Omicron nu este grav, dar duce la lipsa de personal

Guvernele și industriile au avertizat că regulile de izolare creează lipsă de personal într-o serie de sectoare, deoarece varianta omicron provoacă creșteri ale infecțiilor în multe țări. În unele locuri, carantina a fost scurtată, inclusiv în Franța, pentru a aduce angajații înapoi la posturile lor.

Dar, în Europa, Franța pare să fie singură care acordă posibilitatea ca personalul medical să lucreze în timp ce este infectat.

Există semne în creștere că varianta provoacă o boală mai puțin severă. Dar potopul de infecții trimite în continuare un număr tot mai mare de oameni la spitale, punând aceste instituții sub presiune, mai ales atunci când lucrătorii medicali lipsesc.

Autoritățile spitalelor franceze au spus că noua flexibilitate din autoizolare îi va ajuta să acopere golurile de personal.

„Dacă sistemul devine foarte tensionat și 50% din personalul nostru este pozitiv, cel mai puțin simptomatic va veni la lucru, deoarece pacienții vor trebui în continuare îngrijiți”, a spus dr. Marc Leone.

„Dar nu suntem încă în această situație”, a spus el.