Franţa vrea un acord între Uniunea Europeană şi Regatul Unit privind imigraţia ilegală în Canalul Mânecii, după ce 27 de migranţi și-au pierdut viața când vasul care-i transporta s-a scufundat, a anunţat luni ministrul de Interne Gerald Darmanin, citat de AFP.

Gérald Darmanin (sursa foto- Facebook)Foto: Hotnews

Avem nevoie de un „acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie” pentru că „nu poate fi un simplu acord de readmisie a migranților pe teritoriul francez”, a spus Darmanin reporterilor, respingând cu fermitate propunerea premierului britanic Boris Johnson.

„Ceea ce ne dorim”, a insistat el, „este un acord echilibrat care să ofere soluții reale inclusiv la problemele Franței și ale Europei (...) Nu vrem un acord unilateral”, a spus el.

Gérald Darmanin a anunțat că prim-ministrul Jean Castex îi va scrie marți omologului său Boris Johnson pentru a-i sugera să lucreze la dezvoltarea acestui acord.

De asemenea, el i-a avertizat pe britanici împotriva oricărei încercări de eliberare a migranților care vor ajunge pe coastele lor către mare, ceea ce ar fi „o linie roșie inacceptabilă”. „Nu vom accepta niciodată practica push-back-urilor pe mare”, a asigurat el, pentru că „Regatul Unit nu este scutit de dreptul internațional”.

Luni dimineață, Gérald Darmanin a cerut Regatului Unit să deschidă „accesul legal la imigrație” și să-și asume „responsabilitățile”.

Subliniind necesitatea luptei împotriva traficanților, ministrul a anunțat dublarea personalului Oficiului Central dedicat luptei împotriva imigrației ilegale.

Anunțurile vin la câteva zile după cea mai gravă tragedie de miercuri pe Canal, în care au murit cel puțin 27 de persoane.

Miniștrii sau funcționarii responsabili cu imigrația franceză, germană, olandeză și belgiană, comisarul european pentru afaceri interne și directorii agențiilor europene de poliție Europol și de frontieră Frontex s-au întâlnit, în absența britanicilor, pe un fond de tensiuni persistente între Londra și Paris.