Indiferent de intențiile și calculele sale politice, președintele american Joe Biden se află într-o situație singulară. Se opune unui partid republican care stă în siajul lui Donald Trump și îi îmbrățișează teoriile conspirației, inclusiv una care spune că democratul nu este un președinte legitim, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Shawn Thew / INSTAR Images / Profimedia

"Este cu adevărat fără precedent", a spus Capri Cafaro, profesor la Universitatea Americană și fost democrat ales din Ohio.

„În istoria modernă, este dificil să ne gândim la un scenariu care se apropie chiar de acesta”.

Pe tot parcursul săptămânii, Joe Biden, care dorește să transmită Congresului planurile sale gigantice de investiții, va multiplica cererile de unitate.

Marți, el se întâlnește - prin ecrane interpuse - cu guvernanți din ambele părți.

Miercuri, el îi întâmpină pe cei patru lideri ai Congresului la Casa Albă: Nancy Pelosi, Președintele Democrat al Camerei, Chuck Schumer, Președintele Democrat al Senatului, Kevin McCarthy, liderul Republicanilor din Cameră, și Mitch McConnell, liderul republicanilor din Senat.

"Vor avea un schimb pentru a identifica posibilele convergențe cu privire la modul de lucru împreună și să ofere răspunsuri concrete la provocările cu care se confruntă familiile americane", a declarat un oficial de la Casa Albă.

Însă Joe Biden se va adresa oficialilor unui partid ai cărui susținători (55% conform ultimului sondaj Reuters / Ipsos) cred că înfrângerea lui Donald Trump din noiembrie este rezultatul unor alegeri trucate.

Faptul că nu există dovezi care să susțină aceste acuzații nu schimbă nimic: ceea ce Biden numește „marea minciună” este o parte integrantă a discursului republican.

Joe Biden însuși a crezut că lucrurile vor fi diferite odată ce Donald Trump a părăsit Washingtonul.

„Vei vedea că majoritatea prietenilor mei republicani vor avea o revelație bruscă”, a prezis el.

- „Cultul personalității” -

Însă din luxosul său club din Mar-a-Lago, Florida, magnatul imobiliar rămâne figura centrală - și temută - a „Grand Old Party”.

A afirma clar că alegerile nu au fost trucate înseamnă, pentru un republican ales, să se expună mâniei sale. Și, odată cu jocul primarelor, riscați să pierdeți nominalizarea partidului la următorul termen.

Un ex-președinte răzbunător și teoriile conspirației la scrutinul din 3 noiembrie nu sunt singurele obstacole cu care se confruntă Joe Biden în dorința sa declarată de „a aduce America împreună”. De asemenea, trebuie să-și gestioneze propriul partid.

În primele trei luni de mandat, el a reușit să mențină unitatea familiei democrate într-un context de pandemie propice unirii.

Dar când negocierile devin dure cu privire la proiectele sale masive de investiții de peste 4.000 miliarde de dolari, tensiunile devin palpabile.

Unii senatori democrați cu profil centrist precum Joe Manchin și-au exprimat deja rezervele. Acesta din urmă, care are o putere de negociere considerabilă, știind că democrații nu ar mai avea majoritatea dacă ar defecta, a fost primit luni de Joe Biden.

Pe termen mediu, alegerile de la jumătatea lui 2022, care deschid apetitul republicanilor care visează să recâștige controlul asupra Camerei și Senatului, nu vor ajuta lucrurile.

Casa Albă evidențiază neobosit lunga experiență a lui Joe Biden.

„Există puțini oameni în Washington care au la fel de multă experiență ca Joe Biden”, adaugă Capri Cafaro.

Dar nimic nu confirmă faptul că cei 36 de ani în Senat îi vor permite să iasă ca „unificator” al acestei secvențe atipice din istoria politică americană.