Compania de biotehnologie Oxitec și-a lansat țânțarii modificați genetic în Florida Keys, cu scopul de a suprima populațiile de țânțari sălbatici care poartă boli în această regiune. Este pentru prima dată când țânțari modificați genetic sunt eliberați în SUA, relatează Live Science.

TantariFoto: Hotnews

Oxitec a lansat anterior țânțari Aedes aegypti modificați genetic în Brazilia, Insulele Cayman, Panama și Malaezia, iar compania a raportat că populațiile locale de A. aegypti au scăzut cu cel puțin 90% în aceste locații, a scris anterior Live Science.

Țânțarii A. aegypti pot purta boli precum Zika, dengue, chikungunya și febra galbenă, iar eliberarea de țânțari modificați oferă o modalitate de a controla populația fără a utiliza pesticide.

Țânțarii modificați genedic de la Oxitec, toți masculi, au fost proiectati pentru a purta o gena letală, iar când țânțarii modificați se împerechează cu femelele țânțarilor sălbatici, gena letală este transmisă descendenților lor. Deși gena nu afectează supraviețuirea masculilor, împiedică descendenții femele să dezvolte o proteină esențială și astfel mor înainte de a ajunge la maturitate.

Doar țânțarii femele mușcă oamenii (țânțarii masculi beau exclusiv nectar), astfel încât țânțarii modificați și descendenții lor masculi supraviețuitori nu pot transmite bolile oamenilor.

Aedes aegypti reprezintă aproximativ 4% din populaţia de ţânţari din Florida Keys, însă provoacă marea majoritate a bolilor transmise de aceste insecte populaţiei din zonă, conform Nature.

Această campanie de eliberare reprezintă un test iniţial, prin care Oxitec va putea colecta date înainte de a derula un al doilea test, cu aproape 20 de milioane de ţânţari, la sfârşitul acestui an, conform Nature.

Eșec în orașul Jacobina din Brazilia

După ce Oxitec a eliberat ţânţari modificaţi genetic în Jacobina, Brazilia, genele insectelor au apărut la populaţiile locale de ţânţari, ceea ce a sugerat faptul că gena letală nu a reuşit să omoare unii descendenţi înainte de a se împerechea. Puii lor hibrizi nu au devenit purtători ai genei letale, ci au prezentat în schimb gene de la populaţiile originale de ţânţari din Cuba şi Mexic utilizaţi iniţial la crearea ţânţarilor modificaţi genetic, potrivit unui studiu din 2019 publicat în jurnalul Scientific Reports. Nu este clar dacă sau cum aceste noi gene au modificat biologia ţânţarilor.

Natalie Kofler, specialistă în biologie moleculară şi fondatoare a Editing Nature, o organizaţie care pledează pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei de editare a genelor, a declarat pentru Nature că speră ca testul Oxitec să se desfăşoare într-un mod transparent şi care poate ameliora sentimentele membrilor comunităţii cu privire la întreaga situaţie şi, de asemenea, că datele vor oferi o perspectivă asupra modului în care dăunătorii ar putea afecta speciile şi ecosistemele locale.