Premierul israelian Benjamin Netanyahu și aliații săi de dreapta nu au suficient sprijin pentru a forma următorul guvern, confirmă rezultatele aproape finale ale alegerilor parlamentare israeliene publicate joi seară și citate de AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Profimedia Images

Cu 99,5% din buletinele de vot numărate, Likudul (dreapta) lui Netanyahu obține 24% din voturi, urmat de formația Yesh Atid („Există un viitor”) a rivalului său centrist Yaïr Lapid, cu aproape 14% din voturi, conform datelor oficiale ale comisiei electorale.

În sistemul proporțional al Israelului, partidele trebuie să obțină cel puțin 3,25% din voturi pentru a intra în Knesset (Parlament), care are 120 de locuri. Acest prag garantează minimum patru deputați.

Prin transformarea procentelor de vot în numărul de locuri, Likud obține 30 de parlamentari și Yesh Atid 17, urmat de unsprezece partide care împart restul camerei.

La aceste alegeri legislative-patru în mai puțin de doi ani- arătând ca un referendum despre prestația premierului, tabăra pro-Netanyahu a câștigat 52 de locuri, iar tabăra anti-Netanyahu are 51 de locuri.

Nici o parte nu a reușit să obțină o majoritate de 61 de locuri în această etapă.

Prin urmare, privirile rămân asupra a trei partide care ar putea decide dacă să adere sau nu la una dintre cele două tabere: formațiunea radicală Yamina de dreapta condusă de Naftali Bennett (7 locuri), lista arabă a lui Ayman Odeh (6 locuri) și partidul islamist Raam de Mansour Abbas (4 locuri).

Cum Odeh s-a plasat deseori în tabăra anti-Netanyahu, atenția se concentrează asupra lui Bennett și Abbas.