Premierul maghiar și cel polonez și-au manifestat unitatea împotriva Bruxelles-ului joi la Budapesta ca parte a discuțiilor despre statul de drept, propunând rezolvarea blocajului în două etape, scrie AFP.

Foto:

Mai întâi „puneți la dispoziție fondurile necesare cât mai curând posibil” și apoi „știți dacă să legați statul de drept și interesele financiare ale Uniunii”: Viktor Orban și Mateusz Morawiecki au formulat această „propunere comună” după întâlnirea lor.

Polonia și Ungaria se opun unui mecanism care le permite să fie private de fonduri în caz de încălcare a statului de drept (justiție independentă, politică anticorupție etc.), considerându-l un atac asupra independenței lor.

"Propunerea de pe masă este inacceptabilă pentru Ungaria", a declarat Viktor Orban reporterilor. Pentru el, acest lucru ar semna triumful „guvernării majorității”.

"Și să fie clar, așa cum s-a menționat în declarația noastră, ne vom uni forțele în această dispută: Ungaria nu va accepta o propunere care ar fi inacceptabilă pentru Polonia și invers", a adăugat el.

Liderul suveranist maghiar se teme că va fi sancționat pentru politica sa „anti-imigrație” și pentru politica de gen.

Guvernul său a depus recent un proiect de amendament pentru a include în Constituție că „mama este o femeie, tatăl este un bărbat” și definește sexul ca fiind doar cel al nașterii.

În același sens, Mateusz Morawiecki a denunțat o „luptă ideologică” împotriva „valorilor” apărate de Varșovia.

Cu toate acestea, o sursă diplomatică europeană a respins ideea revenirii la acest mecanism de condiționalitate: „nu există absolut nicio voință” pentru asta „în Parlamentul European sau în Consiliu”.

"Cu această declarație, Polonia și Ungaria se scufundă din ce în ce mai mult în izolare", a declarat sursa pentru AFP la Bruxelles.

Criza creează în orice caz tensiuni în cadrul Partidului Popular European (PPE, dreapta), căruia îi aparține Fidesz, formația lui Viktor Orban.

Deputatul maghiar Tamas Deutsch, de la Fidesz, a comparat astfel atitudinea germanului Manfred Weber, președintele grupului PPE, cu cea a unui membru al Gestapo.

"El spune că, dacă nu avem nimic de ascuns, atunci nu avem de ce să ne temem. Îmi amintesc că Gestapo (...) avea același slogan", a spus el.