Criza sanitară şi economică legată de noul coronavirus ''generează un flux excepţional de migranţi economici'', a indicat miercuri Ministerul italian de Interne, potrivit unui comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres. Mulţi dintre ei debarcă pe insula Lampedusa, sub ochii turiştilor. "Debarcările autonome pe coastele italiene au crescut într-un timp foarte scurt", notează ministerul, referindu-se la ambarcaţiunile mici care traversează Mediterana de pe coastele Africii de Nord fără a fi interceptate. Aproape jumătate din cei aproximativ 11.000 de migranţi care au debarcat în Italia săptămâna trecută plecaseră din Tunisia, iar cei mai mulţi dintre ei erau cetăţeni tunisieni, potrivit cifrelor oficiale. Ceilalţi se îmbarcaseră, în majoritate, din Libia.

Migranți pe coasta libianăFoto: UN News

"UE trebuie să se sesizeze imediat în legătură cu această problemă" şi să repartizeze noile sosiri, "în special în această fază cu risc sanitar crescut", a menţionat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, pe contul său de Facebook.

Peste 300 de persoane, în special tunisieni, au ajuns în insula Lampedusa în noaptea de marţi spre miercuri la bordul a 13 ambarcaţiuni, crescând la peste 1.000 totalul migranţilor în centrul de primire, a cărui capacitate teoretică este de 95 de persoane.