USR consideră că ar fi "o variantă foarte bună" ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei - Fără penali în funcţii publice - să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile locale, în contextul pandemiei de coronavirus, afirmă liderul USR, Dan Barna. Reamintim că iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice" a trecut marți de Camera Deputaților, unde se afla din mai 2019.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este foarte important să ţinem seama de situaţia sanitară în care se află România în momentul de faţă. Noi considerăm că o variantă foarte bună ar fi ca acest referendum să aibă loc odată cu alegerile locale. Discuţiile sunt încă deschise. Trebuie să ţinem cont de situaţia virusului şi de situaţia răspândirii COVID pentru a nu adăuga riscuri suplimentare pentru populaţie. De aceea, o variantă în care referendumul s-ar întâmpla o dată cu alegerile locale sau cu alegerile parlamentare ar putea să fie o variantă foarte bună", a afirmat Barna, la Parlament, după adoptarea în plenul Camerei Deputaţilor a iniţiativei cetăţeneşti "Fără penali în funcţii publice".

Întrebat despre faptul că referendumul trebuie organizat la 30 de zile de la adoptarea din Senat, Barna a spus că lucrurile se pot regla din calendarul adoptării iniţiativei.

"Fără îndoială, legea trebuie respectată. Nu ne temem nici de un referendum în luna august, numai că trebuie să ţinem cont şi de situaţia răspândirii virusului şi sunt convins că se poate regla din calendarul de la Senat momentul în care acest referendum va fi transmis cetăţenilor pentru validare", a precizat Barna, citat de Agerpres.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 295 voturi pentru şi o abţinere, propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei României - "Fără penali în funcţii publice".

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie - Dreptul de a fi ales - cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

"Este un moment istoric pentru România, deoarece iniţiativa a trecut de Camera Deputaţilor. Este un pas uriaş pentru ca această iniţiativă să devină literă de Constituţie. Vocea unui milion de cetăţeni care a semnat iniţiativa a fost auzită. Este cu o veste cu adevărat extraordinară.(...) Este, de asemenea, o emoţie personală că un partid de 9 la sută, cât are USR în Parlament, a reuşit să pună pe masa Parlamentului şi să aducă în dezbaterea publică această iniţiativă cetăţenească, ceea ce arată că, atunci când există hotărâre, determinare, ambiţie şi seriozitate, rezultatele pot fi obţinute. Votul de astăzi arată că, deşi acum 2 ani şi jumătate când această iniţiativă părea de neconceput, iată astăzi aproape marea majoritate a parlamentarilor a votat-o. Proiectul merge mai departe. România va avea în Constituţie principiul că hoţii nu mai pot avea funcţii publice", a afirmat Barna.