Bursele din China au cea mai grea zi din ultimele opt luni, pe măsură ce coronavirusul se răspândește în toată țara, determinând oficialii să închidă Wuhan, orașul central chinez de unde își are originea, scrie Mediafax. Indicele Shanghai Composite din China a scăzut joi după-amiază cu aproape 3,2%, accelerând scăderile anterioare. Este cea mai importantă scădere procentuală a unui indice din mai anul trecut, când președintele Donald Trump a amenințat cu noi tarife vamale China.

HotNews.roFoto: Hotnews

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu aproape 2,2%. Indicele a pierdut mai mult de 4% în această săptămână.

Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 1%, în timp ce Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 0,9%.

Piețele asiatice au crescut ușor miercuri, chiar dacă virusul s-a răspândit. Dar pierderile se adâncesc acum, în condițiile în care epidemia coincide cu Anul Nou Lunar, perioadă în care milioane de oameni călătoresc în toată regiunea.

Acțiunile companiilor medicale au continuat să crească. Acțiunile Zhende Medical și Jiangsu Nanfang Medical au crescut cu 10% în Shanghai, limita maximă zilnică.

Epidemia amintește de SARS, virusul respirator care a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774 într-o pandemie care a izbucnit prin Asia și s-a răspândit până în Canada în urmă cu aproape două decenii. Virusul Wuhan este din aceeași familie ca și SARS.

Piețele din China vor fi închise pentru o săptămână începând de vineri, care marchează ajunul Anului Nou Lunar.

Și cele mai multe burse europene sunt pe minus, la ora transmiterii știrii, cu excepția celei din Madrid. La Paris CAC 40 are un minus de 0,01%, la Frankfurt DAX scade cu 0,46%, la Amsterdam AEX scade cu 0,30% iar indicele paneuropean Euro Stoxx 50 are un minus de 0,18%.

La București indicele BET are un plus de 0,71%, pe o lichiditate buna.