Bugetul va fi prezentat Parlamentului înainte de 20 decembrie, iar rectificarea bugetară va fi adoptată de către guvernul Orban până la finalul lunii noiembrie, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu, citat de Mediafax.

Florin Cîțu, ministrul FinanțelorFoto: Guvernul Romaniei

„Încerc să-l aduc înainte de 20 decembrie, deci în acea perioadă să venim cu el în Parlament ca să-l putem dezbate și să fie aprobat. Rectificarea în jur de 26-27 noiembrie, deci până pe 30 noiembrie", a spus Cîțu la Digi 24.

El a confirmat că rectificarea bugetară va fi făcută cu un deficit de 4%.

„De aceea am vrut să fiu foarte onest, să spun tuturor și piețelor internaționale, toată lumea trebuie să știe care este situația la acest moment. Într-o săptămâna jumătate voi avea mai multe soluții”, a precizat acesta.

Ministrul a adăugat: „Încercăm să corectăm astăzi greșelile PSD. Este bine ca oamenii să știe situația reală și să fim predictibili decât să încercăm artificii ca Al Capone. Nu am spus că fostul ministru Teodorovici este Al Capone. Am spus că metoda folosită este cea folosită de gangsterii americani care se ascundeau de fisc. Mie îmi dau dreptate instituțiile internaționale pentru că artificiile pe care le-a folosit Eugen Teodorovici sunt penalizate de rapoartele pe care le scrie Comisia Europeană despre România. Amânarea plății TVA pentru luna următoare ca să poți să bagi deficitul de formă sub 3%, pentru că el era acolo, doar s-a amânat o plată, este penalizată de Comisia Europeană. În UE astfel de șmecherii mărunte nu sunt acceptate, oamenii lucrează transparent cu informații de bază”.

El a spus că a adus informații reale despre economie pentru ca instituțiile internaționale să nu penalizeze România. Acesta a adăugat că trecerea de la o guvernare de stânga, socialistă, care vine cu elemente puternice de comunism, la o guvernare de dreapta, nu este ușoară, dar că reforma a început cu reducerea numărului de ministere.