Ministrul Apărării, Gabriel Leş, avertizat de Klaus Iohannis să realizeze achizițiile strategice la care s-a angajat România, susține că preşedintele a fost informat despre toate programele de înzestrare a Armatei pe care ministerul le derulează şi nu înţelege de ce acesta face presiuni și "bagă bățul prin gard". El admite că există întârzieri la licitații, dar susține că acestea nu țin întotdeauna de minister.

HotNews.roFoto: Hotnews

Leș a susținut, joi, că el și-a asumat cu mare responsabilitate funcţia și că își dorește întotdeauna să fie parte a soluţiei, şi nu a problemei.

"Este foarte uşor să vii să bagi băţul prin gard (...) în momentul în care ai fost informat vizavi de toate programele de înzestrare pe care Ministerul Apărării Naţionale le derulează, pe care le-ai aprobat într-o şedinţă CSAT ca preşedinte al României. De ce dânsul alege la acest moment, din nou, să vină să facă presiuni de un anumit tip pe Ministerul Apărării Naţionale, nu mă întrebaţi. Vreau să vă spun în acest moment că da, există şi întârzieri în programe pe licitaţii şi aşa mai departe, aspecte care nu ţin întotdeauna de MApN, pe care ni le-am asumat şi mi le-am asumat ca ministru şi vreau deblocarea lor", a spus Leș.

El mai susține că declaraţiile preşedintelui sunt strict electorale.

"A fost un atac la adresa ministerului, a Guvernului, e un mod de lucru pe care preşedintele l-a ales în ultimii trei ani de zile, de la aspecte care ţin de imposibilitatea Guvernului de a duce Preşedinţia rotativă la modul în care ne organizăm şi funcţionăm, sunt aspecte pe care preşedintele le face în mod natural, nu-l înţeleg şi nu văd care este câştigul pe care poate să-l aibă aici. Nu odată şi-a asumat, internaţional de exemplu, cei 2% şi s-a lăudat cu cei 2% pe care Guvernul PSD-ALDE şi l-a asumat. Ne-am asumat programele de înzestrare, dar văd că atunci când lucrurile nu merg aşa cum doreşte domnia sa, vine să atace Guvernul", a adăugat ministrul Apărării.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a atenţionat Guvernul şi Ministerul Apărării Naţionale să acţioneze "mult mai eficient" pentru realizarea programelor esenţiale de achiziţii strategice.