Patru teste efectuate de Armata Rusiei cu noua sa rachetă hipersonică nucleară Kinjal s-au soldat cu eșecuri, cea mai lungă distanță a zborului măsurând puțin peste 35 de kilometri, au declarat pentru CNBC surse care au consultat un raport al serviciilor secrete americane, scrie The Telegraph.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Kremlinul a respins informațiile.

Această rachetă, care ar avea o rază de acțiune „nelimitată”, a fost prezentată de președintele Vladimir Putin ca făcând parte dintre noile arme „invincibile” ale Rusiei și că poate ocoli scutul antiracheta al SUA, într-un discurs susținut în martie.

"O rachetă de croazieră dificil de detectat, cu o încărcatură explozivă nucleara și o rază de acțiune practic nelimitată care poate ocoli liniile de interceptare este invincibilă în fata tuturor sistemelor existente și viitoare de apărare antiaeriană", a sustinut atunci președintele rus.

Raportul serviciilor secrete americane a arătat că toate cele patru teste, efectuate între noiembrie și februarie, s-au soldat cu prăbușirea rachetelor.

Cel mai lung zbor a durat două minute și a avut o lungime de puțin peste 35 de kilometri. Cel mai scurt zbor a fost de doar 8 kilometri și a durat patru secunde, potrivit surselor citate.

CNN a anunțat anterior, citând oficiali americani, că testele efectuate cu această rachetă au eșuat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins însă aceste informații, marți.

“Ascultați-l pe președintele Rusiei Vladimir Putin și credeți-l”, a declarat Peskov.

După ce decolează cu combustibil convențional, racheta este concepută pentru a fi alimentată de un mic reactor nuclear în timpul zborului.

Deși Putin a afirmat că unitatea nucleară este funcțională și “a asigurat nivelul necesar de propulsie”, serviciile secrete americane spun că unitatea nu a pornit.

Oficiali ai Kremlinului ar fi ordonat efectuarea acestor teste în ciuda obiecțiilor inginerilor, care ar fi spus că sistemul nu este pregătit pentru funcționare.

Raportul serviciilor americane nu menționează nimic despre impactul asupra sănătății sau al mediului care ar putea fi provocat de reactorul rachetei.