Lunile ianuarie si februarie vor fi caracterizate de o vreme cu temperaturi si precipitatii apropiate de normalul perioadei, in timp ce in prima luna de primavara, temperaturile vor fi mai ridicate in sud-estul tarii si mai coborate in regiunile centrale si nord-estice, dar ploile vor fi excedentare in cea mai marte parte a tarii, reiese din prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul ianuarie - martie 2018, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), citata de Agerpres.

In prima luna a anului viitor, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi in general apropiate de normal, posibil local mai ridicate in sud-est, sud si vest. Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna ianuarie este de -2,1 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981-2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la doua grade Celsius in Dobrogea, respectiv de pana la un grad Celsius in Banat. In rest, temperaturile vor oscila, in medie, intre -6 si zero grade Celsius.

Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de mediile climatologice in est si sud-est si excedentare in restul teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor este stabilita la 33,6 litri/metru patrat pentru luna ianuarie. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures - de pana la 74 l/mp, Oltenia (pana la 57 l/mp), Crisana si Banat (pana la 54 l/mp), iar cele mai scazute in Moldova si Dobrogea, intre 14 si 31 l/mp.

In februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii, care a fost stabilit la -1 grad Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zonele Transilvaniei si Moldovei (intre -5 si 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Dobrogea si Banat, si vor fi cuprinse intre 0 si doua grade Celsius.

Precipitatiile totale lunare vor fi, in general, apropiate de norma, exceptand regiunile centrale si vestice unde vor avea o tendinta spre excedent. Media climatologica pentru luna februarie este stabilita la 31,6 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 57 l/mp), Oltenia (55 l/mp), Banat si Crisana (pana la 50 l/mp), Transilvania si Muntenia (pana la 39 l/mp). In Dobrogea se cor consemna precipitatii intre 13 si 26 l/mp.

Potrivit ANM, in prima luna de primavara a anului viitor, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborate in regiunile centrale si nord-estice, dar si mai ridicate in sud-est. Media valorilor termice pentru luna martie se situeaza la 3,5 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 3 si 7 grade Celsius, in Banat si Oltenia, intre 3 si 6 grade in Muntenia, Crisana si Dobrogea, intre 0 si 5 grade in Transilvania si intre minus un grad si 5 grade Celsius, in Moldova.

Pe de alta parte, precipitatiile totale lunare vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii, fata de cele stabilite prin masuratori la 38,3 l/mp. In zona Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 60 l/mp, in Oltenia la 59 l/mp, iar in Transilvania si Crisana - pana la 54 l/mp si in Banat, de pana la 53 l/mp. Totodata, in Moldova cantitatile de precipitatii sunt estimate intre 24 si 36 l/mp, iar in Dobrogea intre 17 si 39 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizeaza ca fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.