In ultima jumatate de an, operatorii economici din domeniul alimentar au fost sanctionati de autoritati in urma inspectiilor efectuate de catre acestea. Principalele cauze vizeaza nerespectarea prevederilor legale privind mentinerea igienei produselor alimentare. Legislatia in domeniu e vasta, iar numarul inspectiilor este in crestere, astfel ca operatorii din acest sector trebuie sa dovedeasca o responsabilitate tot mai mare in a asigura protectia consumatorilor si a dovedi ca produsele de la raft sunt sigure pentru sanatatea acestora.

Oana Constantinescu (Alexandru), Toma Barbarasa - Schoenherr si Asociatii SCAFoto: Schoenherr si Asociatii

Numai in luna decembrie a anului trecut autoritatile (ANSVSA) au inspectat aproape 7.000 de unitati din industria agroalimentara si au aplicat amenzi cu o valoare totala de 317.800 de lei. Totodata, periodic apar scandaluri legate de siguranta alimentelor si a materiilor prime din industria agroalimentara, evenimente cu consecinte pentru Romania la nivel international, atat ca imagine cat si din punct de vedere economic.

De aceea, e bine de stiut care sunt principalele reguli legislative in ceea ce priveste igiena produselor alimentare. Operatorii economici vor putea astfel sa evite sanctiunile, iar consumatorii vor fi mai bine informati cu privire la modul in care trebuie sa fie procesate, depozitate, pastrate si comercializate produsele alimentare pe care le pun pe masa.

Acte normative relevante

Principalele reguli nationale in materie de igiena alimentara sunt prevazute in Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 976/1998 (pentru toate unitatile alimentare care produc, prelucreaza, servesc, depoziteaza, transporta si desfac alimente) si HG nr. 924/2005 (care transpune norme europene si se aplica tuturor etapelor de productie, prelucrare si distribuire a produsele alimentare si exporturilor, cu mici exceptii).

Pe langa cele doua acte normative mentionate mai sus, se mai aplica si o serie de prevederi generale din OUG nr. 97/2001 si Legea nr. 296/2004.

Tehnic, aceste reguli constituie cadrul national general aplicabil in privinta igienei produselor alimentare. Toate aceste reguli pot fi parcurse si intelese mai bine daca tinem cont de patru categorii principale de interes: temperatura, contaminarile, igiena personalului si deseurile.

Asigurarea temperaturii optime si a lantului de frig

Regulile de igiena prevad ca lantul de frig nu trebuie sa fie intrerupt. Asigurarea acestuia este importanta pentru alimentele ce nu pot fi depozitate in siguranta la temperaturi ale mediului ambiant, in special pentru alimente congelate. Unitatile alimentare trebuie sa ofere conditii adecvate de manipulare si depozitare a alimentelor, la o temperatura controlata, sa aiba capacitatea de a mentine alimentele la o temperatura adecvata si sa permita monitorizarea si inregistrarea acesteia.

Materiile prime, ingredientele, produsele intermediare si produsele finite care se pot strica nu trebuie sa fie pastrate la temperaturi ce ar putea avea ca rezultat un risc pentru sanatate. Ca exceptie, sunt permise perioade limitate fara controlul temperaturii, pentru a se permite derularea practica a activitatilor de preparare, transport, depozitare, expunere si servirea mancarii, cu conditia ca aceasta sa nu aiba drept rezultat un risc pentru sanatate.

Functionarea instalatiilor frigorifice trebuie asigurata in permanenta, iar temperatura realizata in interior va fi inregistrata. De asemenea, trebuie asigurata functionarea corecta si permanenta a aparaturii de control si de inregistrare a parametrilor care conditioneaza salubritatea prelucrarii si pastrarii materiilor prime, semifabricatelor si produselor finite.

In ceea ce priveste produsele perisabile, acestea trebuie pastrate in spatii frigorifice separate, la temperatura recomandata de producator.

In magazinele alimentare care desfac alimente usor alterabile, care se mentin la rece, nu sunt permise supraaglomerarea spatiilor frigorifice de pastrare si expunere, precum si introducerea in acelasi spatiu a produselor crude si semifabricate impreuna cu cele care nu necesita tratare termica inainte de consum.

Expunerea la vanzare a alimentelor trebuie facuta la temperatura recomandata de producator.

Prevenirea contaminarilor

Magazinele si alte unitati din domeniul alimentar trebuie sa permita intretinerea, igienizarea si/sau dezinfectia adecvata, pentru a se evita ori a reduce la minimum posibilitatile de contaminare, si, in special, controlul daunatorilor.

Trebuie asigurate de asemenea un numar adecvat de toalete conectate la un sistem eficient de canalizare si un numar adecvat de spalatoare, amplasate si concepute pentru spalarea mainilor. Nu este permis ca toaletele sa comunice direct cu spatiile in care sunt manipulate alimente. Spalatoarele vor fi prevazute cu apa curenta calda si rece, cu materiale pentru spalarea mainilor si pentru uscare igienica. Atunci cand este necesar pentru asigurarea unei igiene corespunzatoare, utilitatile pentru spalarea alimentelor trebuie sa fie separate de cele pentru spalarea mainilor.

Ventilatia naturala sau mecanica trebuie sa impiedice trecerea aerului dintr-o zona contaminata catre o zona curata. Deseurile scurse dintr-o zona contaminata nu trebuie sa treaca printr-o zona curata atunci cand canalele sunt deschise total sau partial. Deseurile alimentare nu trebuie sa constituie o sursa directa sau indirecta de contaminare.

Trebuie asigurata o sursa adecvata de apa potabila, aceasta fiind utilizata pentru existenta unor conditii optime ca alimentele sa nu fie contaminate. Apa nepotabila trebuie circulata printr-un sistem separat, bine identificat, care sa nu aiba conexiuni cu sau sa permita refluxul in sistemele de apa potabila. De asemenea, apa reciclata utilizata pentru prelucrare sau ca ingredient nu trebuie sa prezinte niciun risc de contaminare. In acest sens, apa reciclata trebuie sa fie de acelasi standard ca apa potabila.

Operatorii din domeniul alimentar nu trebuie sa accepte materii prime ori ingrediente, altele decat animale vii sau orice alt material utilizat la procesarea produselor, daca acestea ar putea sa fie contaminate cu paraziti, cu microorganisme patogene ori cu substante toxice, de descompunere sau straine, in asa masura incat, dupa procesare, produsul final ar fi impropriu pentru consum uman.

Toate echipamentele (articole, ustensile, dotari, garnituri, componente) cu care alimentele vin in contact trebuie sa fie igienizate eficient si dezinfectate suficient de frecvent pentru a se evita orice risc de contaminare.

Materialele folosite pentru ambalare si impachetare nu trebuie sa reprezinte o sursa de contaminare. De asemenea, depozitarea acestora, precum si operatiunile de ambalare si impachetare a produselor alimentare nu trebuie sa duca la o contaminare a produselor sau a materialelor.

Utilajele si mobilierul tehnologic din dotarea unitatilor alimentare trebuie sa fie confectionate din materiale care sa nu altereze alimentele cu care vin in contact. Acestea vor fi intretinute in permanenta stare de functionare si vor fi amplasate astfel incat sa poata fi curatate.

In magazinele alimentare unde se desfac si produse nealimentare este interzisa vanzarea produselor cu risc de influentare a proprietatilor organoleptice ale alimentelor sau de contaminare cu substante nocive.

In cazul unitatilor de alimentatie publica in care se pregatesc preparate culinare si produse de cofetarie-patiserie in care vanzarea si consumul produselor se face, de regula, pe loc sau pentru consum casnic, trebuie sa existe un grup sanitar pentru personal, separat de cel al consumatorilor. Aceasta obligatie nu este aplicabila in cazul unitatilor mici cu pana la 3 salariati, de tipul patiseriilor, barurilor de zi, iaurgeriilor si snack-barurilor.

Igiena si instruirea personalului

Fiecare persoana care lucreaza in zona de manipulare a alimentelor trebuie sa mentina un grad ridicat de curatenie personala si trebuie sa poarte imbracaminte adecvata, curata si, dupa caz, echipament de protectie. De asemenea, in cazul in care o persoana sufera de o boala sau este purtatoare a unei boli ce poate fi transmisa prin alimente ori care sufera de o alta afectiune, cum ar fi leziuni infectate, infectii ale pielii, abcese sau diaree, nu trebuie sa i se permita sa manipuleze alimente ori sa intre in nicio zona de manipulare a alimentelor, de orice capacitate, daca exista posibilitatea de contaminare directa sau indirecta. Orice persoana astfel afectata si angajata intr-o intreprindere din domeniul alimentar si care este posibil sa intre in contact cu alimente trebuie sa raporteze imediat operatorului cu activitate in domeniul alimentar boala sau simptomele, iar daca este posibil, cauzele acestora.

Conducatorii unitatilor alimentare sau persoanele special desemnate au obligatia de a verifica zilnic starea de igiena individuala a personalului si de a depista persoanele care prezinta febra, diaree sau infectii acute ale nasului, gatului sau ale pielii. Aceste persoane nu vor fi primite in unitate decat cu avizul medical. Toate persoanele care lucreaza la prelucrarea, manipularea, transportul, servirea sau desfacerea alimentelor sunt obligate sa se supuna vaccinarilor in conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii, sa se prezinte (sau sa anunte) la unitatea sanitara in cazul in care au febra, tulburari digestive acute sau infectii ale pielii si sa nu isi reia activitatea decat dupa primirea avizului medical. In acest scop, fiecare unitate alimentara va pastra o evidenta a controlului medical al intregului personal aflat in subordine.

In ceea ce priveste instruirea personalului, operatorii din sectorul alimentar trebuie sa se asigure ca persoanele care manipuleaza alimente sunt instruite in probleme de igiena a alimentelor, proportional cu activitatea desfasurata. De asemenea, o alta obligatie a operatorilor din sectorul alimentar este de a se asigura ca persoanele responsabile pentru elaborarea, implementarea si mentinerea procedurilor bazate pe principiile HACCP (analiza riscului si punctele critice de control) au primit instruirea corespunzatoare pentru aplicarea respectivelor principii precum si orice alte programe de instruire prevazute de legislatia aplicabila.

Deseurile si resturile alimentare

Deseurile alimentare, subprodusele necomestibile si alte resturi trebuie sa fie indepartate cat mai repede posibil din incaperile in care sunt prezente alimente, pentru a se evita astfel acumularea acestora. Acestea trebuie sa fie depozitate in containere ce se inchid, cu exceptia cazului in care operatorii din domeniul alimentar pot demonstra autoritatii competente ca alte tipuri de containere sau sisteme de evacuare utilizate sunt corespunzatoare. Aceste containere trebuie sa fie construite corespunzator, tinute in conditii adecvate, sa fie usor de igienizat si, atunci cand este necesar, de dezinfectat.

Eliminarea tuturor deseurilor trebuie efectuata in mod igienic si cu protectia mediului, conform legislatiei aplicabile in aceasta materie.

Concluzii

Igiena alimentelor este reglementata de un cadru normativ solid si bine implementat la nivel national. De multe ori, insa, consumatorii sunt pusi intr-o pozitie inferioara fata de operatorii din domeniul alimentar, neavand cunostintele sau pregatirea necesara in materie de igiena alimentara.

Este de asteptat ca autoritatile sa continue inspectiile. Este posibila chiar o eventuala crestere a frecventei acestor controale, date fiind cazurile mediatizate din ultimele luni in care se pare ca nu au fost respectate normele de igiena, consecintele fiind cat se poate de serioase.

In acest context, operatorii din sectorul alimentar vor trebui sa dea dovada de o tot mai mare responsabilitate in a se asigura ca toate prevederile aplicabile in materie de igiena alimentara sunt respectate pentru protectia consumatorilor.