Situatia societatii de stat Cupru Min Abrud este tot mai complicata. Acesta este si motivul pentru care Ministerul Economiei, actionarul majoritar, a decis trecerea companiei in lichidare voluntara. Totodata, statul vrea sa vanda societatea, insa nu a fost inregistrata, pana in prezent, nicio scrisoare de intentie, potrivit unor informatii transmise HotNews.ro de catre Ministerul Economiei.

Situatia este dificila mai ales ca aceasta societate are in proprietate exploatarea de cupru Rosia Poieni, zona care, pana de curand, a stat sub amenintarea unui dezastru ecologic. Cariera, aflata in apropiere de Rosia Montana in Muntii Apuseni, a reprezentat un pericol dupa ce firma Energomineral care trebuia sa faca procedurile de ecologizare si neutralizare a renuntat la contractul pe care il avea incheiat cu societea de stat. Cupru Min s-a trezit, brusc, in situatia in care trebuia sa asigure ecologizarea zonei, fara a avea, insa, banii necesari acestui proces.

In aceste conditii, ministrul economiei a emis, pe 7 septembrie, un ordin privind asigurarea resurselor financiare pentru realizarea lucrarilor de securizare la iazurile de decantare, respectiv asigurarea varului necesar neutralizarii apelor acide. Este vorba de aproape 100.000 euro.

Practic, dupa rezilierea contractului cu Energomineral, responsabilitatea ecologizarii a fost preluata de stat, prin Cupru Min. Pentru ecologizarea carierei, trebuie achizitionate cantitati mari de var.

Motivele care au stat la baza rezilierii au fost, potrivit Energomoneral, refuzul autoritatilor romane de a renegocia contractul de cooperare, dar si imposibilitatea financiara de a mai asigura ecologizarea zonei ale carei costuri se ridica la ora actuala la 100 de mii de lei pe zi.

Cupru Min are datorii mari, mai ales la stat. Potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, datoriile la stat ajung la aproape 13,7 milioane de lei (3,4 milioane euro).

Cupru Min a mai fost scoasa de doua ori la privatizare, insa tot de atatea ori au fost revocate ofertele de vanzare. In decembrie, anul trecut, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis revocarea ofertei de privatizare a Cupru Min Abrud din cauza situatiei economice nefavorabile.

Cupru Min Abrud a mai fost lansata la privatizare in mai 2008, insa AVAS a revocat oferta de vanzare, deoarece in urma mecanismului de pre-consultare Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca privatizarea nu respecta regulile privind ajutorul de stat. In acel moment, procesul de privatizare se afla in programul de pre-consultare cu reprezentantii Comisiei Europene.