Patronul start-up-ului OpenAI de inteligență artificială (AI) generativă, Sam Altman, este miliardar în dolari, potrivit revistei Forbes, o avere pe care o datorează altor investiții decât OpenAI, la care spune că nu deține nicio participație, potrivit AFP.

Sam Altman, CEO-ul OpenAIFoto: Nathan Posner / AFP / Profimedia

Antreprenorul în vârstă de 38 de ani își datorează primele milioane de euro revânzării în 2012 a rețelei sociale Loopt, bazată pe partajarea geolocalizării, o companie pe care a cofondat-o în 2005, la vârsta de 19 ani.

În prezent, activele antreprenorului de 38 de ani includ participații la rețeaua de socializare Reddit cu o valoare totală de 100 de milioane de dolari.

Fostul student la informatică de la Universitatea Stanford a investit, de asemenea, în compania Stripe, specializată în plăți, care este evaluată în prezent la 65 de miliarde de dolari, înaintea unei posibile oferte publice inițiale.

Sam Altman a mai investit 375 de milioane de dolari din banii săi în start-up-ul Helion, specializat în fuziune nucleară, și 180 de milioane de dolari în Retro Biosciences, o biotehnologie specializată în reprogramarea celulară.

Într-o postare pe blog publicată în 2014, el a susținut că și-a mărit de 100 de ori investițiile în cinci companii, inclusiv Stripe.

Sam Altman are participații directe în mai multe start-up-uri, dar se bazează și pe compania de investiții Hydrazine Capital, pe care a cofondat-o în 2012, și Apollo Projects, pe care a înființat-o împreună cu frații săi Max și Jack.

El a afirmat în mai multe rânduri, inclusiv într-un interviu acordat în martie 2023 cotidianului The New York Times, că nu deține nicio acțiune la OpenAI, evaluată la 80 de miliarde de dolari, potrivit cotidianului, la o vânzare de acțiuni din februarie.

Cofondată în 2015 de Sam Altman, OpenAI a fost catapultată pe orbită odată cu lansarea în noiembrie 2022 a interfeței de inteligență artificială generativă ChatGPT, care s-a poziționat în fruntea industriei.

În noiembrie, Sam Altman a fost înlăturat pentru scurt timp de la OpenAI de către consiliul de administrație, pentru ca apoi să fie repus în funcție mai puțin de o săptămână mai târziu, majoritatea angajaților amenințând că vor părăsi compania în semn de protest față de această demitere.