Directorii executivi la nivel mondial sunt din ce în ce mai îngrijorați de viabilitatea pe termen lung a afacerilor lor, arată un sondaj PricewaterhouseCoopers realizat înainte de Davos, cu presiuni tot mai mari din cauza inteligenței artificiale (AI) generative și a perturbărilor climatice, potrivit Reuters.

Inteligență artificială Foto: © BiancoBlue | Dreamstime.com

Aproximativ 45% din cei peste 4.700 de directori executivi globali intervievați nu cred că afacerile lor vor supraviețui, cu excepția unor schimbări semnificative, în următorii zece ani, a precizat auditorul „Big Four”.

„Există cei 55% care cred că nu trebuie să se schimbe radical, iar eu aș spune că sunt puțin naivi, deoarece lumea se schimbă atât de repede în jurul lor”, a declarat președintele PwC Global, Bob Moritz, la Forumul Reuters Global Markets (GMF), înaintea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.

Progresele în materie de inteligență artificială generativă au fost în topul preocupărilor pentru majoritatea respondenților la sondaj, aproape 75% dintre aceștia prezicând că le va schimba semnificativ activitatea în următorii trei ani.

Majoritatea se așteaptă ca AI să necesite formarea de noi competențe pentru angajați, în timp ce mulți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile de securitate cibernetică, dezinformarea și prejudecățile față de anumite grupuri de clienți sau angajați.

„Dacă ne uităm doar la aceleași abilități, cred că da, va exista un impact”, a declarat Juergen Mueller, directorul de tehnologie al SAP, referindu-se la pierderile de locuri de muncă și la înghețarea angajărilor pe posturi de juniori în sectorul tehnologic.

„Prin urmare, ceea ce aveți nevoie sunt oameni și mai bine pregătiți”, a declarat Mueller pentru GMF la Davos.

Sondajul PwC a arătat, de asemenea, că preocupările legate de mediu exercită o presiune mai mare asupra marjelor, patru din zece directori declarând că au acceptat randamente mai mici pentru investiții ecologice.

Mai puțin de 50% au raportat progrese, inclusiv în ceea ce privește riscurile climatice în planificarea financiară, iar 31% au declarat că nu au planuri în acest sens.

În general, companiile au fost mai încrezătoare în imaginea creșterii globale, 38% dintre ele fiind optimiste în privința creșterii, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul celor chestionați în 2023.

Cu toate acestea, ele au fost, de asemenea, mai puțin optimiste în ceea ce privește creșterea veniturilor în următorul an, 37% dintre ele fiind încrezătoare în capacitatea lor de a crește veniturile, față de 42% în 2023.

foto: BiancoBlue | Dreamstime.com