Miliardarul american Jeff Bezos a fost somat de guvernatorul unui stat brazilian să plătească pentru folosirea numelui „Amazon” pentru gigantul comerțului online pe care l-a fondat, relatează Business Insider.

Jeff BezosFoto: Tony Gutierrez / AP / Profimedia

„Amazon folosește numele Amazonas, folosește numele Amazoniei. Cât primim noi pentru asta? Vrem să știm”, a declarat Wilson Lima, guvernatorul statului Amazonas, pentru ziarul O Globo.

Lima este unul dintre oficialii brazilieni care participă la summitul pentru climă COP28 organizat la Dubai. Guvernatorul brazilian a declarat de asemenea că, până la încheierea summitului programată pe 12 decembrie, „vom avea o întâlnire cu Amazon, o companie mare deținută de Jeff Bezos, cu scopul de a încheia un parteneriat”.

„Nu vrem drepturi de autor și nu vrem plăți din pix. Ceea ce ne dorim este parteneriatul. Dacă nu putem avea un parteneriat cu o companie mare care poartă numele statului și celui mai mare râu al nostru, cu cine vom avea un parteneriat? Băieții ăștia sunt foarte preocupați să facă profit, trebuie să dea ceva înapoi populației noastre”, a adăugat el.

Politicianul brazilian a postat un mesaj separat pe contul său de Instagram sub forma unei înregistrări video care vorbește din perspectiva Pădurii Amazoniene, după cum notează Business Insider:

„Tu livrezi milioane de produse și ai cel mai mare parc logistic din lume. Iar eu? Eu curăț aerul pentru întreaga planetă și am cea mai mare biodiversitate și pădure ecuatorială. Dacă compania ta este cea mai valoroasă dintre toate, eu aș spune că sunt neprețuită”, afirmă naratoarea înregistrării.

„Iar din moment ce tu îmi folosești numele și eu nu am câștigat nimic din asta, te invit să vii aici să afli mai multe”, mai spune mesajul, printre altele.

Amazon este una dintre cele mai valoroase companii din lume

Mesajul conține însă și o eroare factuală, Amazon nefiind cea mai valoroasă companie americană în ceea ce privește capitalizarea de pe bursa de la New York. Această distincție revine Apple, care a depășit miercuri din nou o capitalizare de piață de peste 3 trilioane de dolari în contextul în care prețul acțiunilor marilor companii tech din SUA a început să crească iar, după un trimestru trei mai puțin strălucit.

Cu o valoare de piață de aproximativ 1,517 trilioane de dolari, Amazon este a patra cea mai valoroasă companie americană, după Apple, Microsoft (2,76 trilioane de dolari) și Alphabet, compania-mamă a Google (1,625 trilioane).

Gigantul comerțului electronic fondat de Jeff Bezos devansează astfel Nvidia (1,15 trilioane), Meta (821,96 miliarde de dolari), Berkshire Hathaway (776.75 miliarde), Tesla (758,87 miliarde), Eli Lilly (558,33 miliarde) și Visa (522,45 miliarde) în clasamentul celor mai valoroase 10 companii americane.

Agenția Bloomberg estimează că aprecierea recentă a acțiunilor Amazon a dus la creșterea averii personale a lui Jeff Bezos la 171 de miliarde de dolari, acesta revenind pe poziția a doua în topul celor mai bogați oameni ai planetei, în fața francezului Bernard Arnault, fondatorul gigantului de produse de lux LVMH, care are o avere de aproximativ 169 de miliarde de dolari.

Clasamentul este condus de Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, precum și proprietarul Twitter și al companiei de cercetări în neuroștiințe Neuralink, cu o avere de 222 de miliarde de dolari.