Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) a îndemnat joi un judecător federal să îl oblige pe miliardarul Elon Musk să depună mărturie în cadrul anchetei sale privind preluarea de către acesta a gigantului social media Twitter, acum cunoscut sub numele de X, în valoare de 44 de miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Elon Musk, proprietarul X/TwitterFoto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Într-un document depus joi la tribunalul federal din San Francisco, SEC și-a apărat eforturile de a forța mărturia lui Musk, afirmând că oficialii agenției acționează în limitele autorității lor.

Luna trecută, SEC a declarat că investighează achizițiile de acțiuni ale lui Musk din 2022 la Twitter - pe care Musk l-a redenumit ulterior X - și declarațiile sale și documentele depuse la SEC referitoare la preluarea gigantului social media.

Musk a refuzat să participe la un interviu din septembrie pentru anchetă, a declarat SEC.

Pe 2 noiembrie, Musk și avocații săi au cerut judecătorului să respingă cererea SEC de a-l obliga să depună mărturie, spunând că Musk a depus deja mărturie de două ori și că agenția își depășește autoritatea.

Însă, joi, SEC a respins aceste afirmații, spunând că oficialii agenției sunt într-adevăr autorizați prin lege să solicite mărturii și documente în timp ce își desfășoară activitatea de investigație.

De asemenea, SEC a precizat anterior că a primit noi documente în cadrul investigației de la ultimul lor interviu.

Bătălia în instanță este cea mai recentă explozie în relația acerbă dintre autoritatea de reglementare a pieței americane și cea mai bogată persoană din lume.