Sam Bankman-Fried, fondatorul companiei crypto FTX, a fost găsit vinovat joi de furtul banilor clienților platformei sale de tranzacționare cu criptomonede, verdictul confirmând una dintre cele mai mari fraude financiare din istorie, scrie Reuters.

Sam Bankman-FriedFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Juriul cu 12 membri al unei instanțe federale din Manhattan l-a găsit vinovat pe Bankman-Fried de toate cele 7 capete de acuzare formulate împotriva sa, deznodământul venind după un proces care a durat o lună și în care procurorii au argumentat că el a furat 8 miliarde de dolari de la utilizatorii platformei FTX din pură lăcomie.

Verdictul vine cu puțin timp înainte de împlinirea unui an de la intrarea FTX în faliment, o prăbușire care a șocat sectorul crypto și l-a lăsat pe Bankman-Fried fără averea sa estimată la 25 de miliarde de dolari la momentul respectiv.

Bankman-Fried a fost extrădat de Bahamas, unde a fost arestat, către Statele Unite în decembrie anul trecut.

Juriul a anunțat joi verdictul său după doar 4 ore de deliberări.

Bankman-Fried pledase nevinovat la toate capetele de acuzare, două legate de fraudă și 5 privind conspirarea de a comite fraudă.

Inculparea lui Bankman-Fried, un semnal pentru sectorul crypto

Condamnarea reprezintă o nouă victorie pentru departamentul american al justiției și Damian Williams, procurorul general din Manhattan, care a făcut din eliminarea corupției de pe piețele financiare una dintre prioritățile sale.

„Industria crypto ar putea fi nouă, jucători ca Sam Bankman-Fried ar putea fi noi, dar acest tip de fraudă este veche de când lumea și nu avem toleranță față de ea”, le-a spus Williams reporterilor adunați în fața instanței.

Odată excentricul răsfățat al lumii crypto, Bankman-Fried se alătură acum unor nume ca Bernie Madoff, creatorul uneia dintre cele mai mari scheme Ponzi din istorie, și Jordan Belfort, brokerul imortalizat de filmul The Wolf of Wall Street, condamnați de asemenea în Statele Unite pentru comiterea unor fraude financiare pe scară largă.

Lewis Kaplan, judecătorul de caz, a stabilit data pronunțării sentinței pentru 28 martie anul viitor.

Bankman-Friend, un absolvent al prestigioasei universități Massachusetts Institute of Technology, ar putea fi condamnat să petreacă decenii în spatele gratiilor. El are în prezent 31 de ani.

Mark Cohen, avocatul său, a declarat într-un comunicat remis presei că acesta este „dezamăgit”, dar că respectă decizia juriului.

„Domnul Bankman-Fried își susține în continuare nevinovăția și va continua să lupte viguros împotriva acuzațiilor care i se aduc”, a declarat avocatul.

Fondatorul FTX a furat pur și simplu banii clienților platformei

În timp ce Bankman-Fried era condus în afara sălii de judecată de ofițerii instanței, el s-a întors către părinții săi, Joseph Bankman și Barbara Fried, ambii profesori la Facultatea de Drept a Universității Stanford.

Pe lângă aflarea sentinței în acest caz, Bankman-Fried urmează în luna martie a anului viitor să fie judecat într-un dosar separat în care procurorii l-au inculpat pentru dare de mită și conspirare în vederea comiterii de fraudă bancară.

Mai multe companii crypto au intrat în faliment anul trecut după ce prețurile pentru bitcoin și alte active digitale s-au prăbușit după un „boom” care a durat mai mulți ani.

Procurorii americani au argumentat în timpul procesului lui Bankman-Fried că acesta a luat pur și simplu din banii utilizatorilor platformei FTX pentru a finanța Alameda Research, un fond hedge al său specializat în investiții crypto.

În tot acest timp Bankman-Fried proclama în mesaje publicitare difuzate pe platformele social media și la televiziuni că FTX pune accentul pe siguranța fondurilor clienților săi.

Alameda a folosit banii sifonați de la clienții FTX pentru a-și plăti creditorii și pentru a oferi împrumuturi lui Bankman-Fried și altor directori ai fondului hedge - care apoi au folosit banii pentru a face investiții riscante pe piețele crypto.

Procurorii au notat de asemenea că aceștia au folosit 100 de milioane de dolari din banii FTX pentru a finanța campaniile unor politicieni considerați influențabili în vederea promovării intereselor afacerilor crypto. Cea mai mare dintre acestea viza menținerea sectorului fără reglementări, sau cu reglementări cât mai relaxate posibil din partea autorităților americane.

Bankman-Fried a fost considerat în perioada de glorie a FTX, a doua cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume la momentul respectiv, o vedetă în ascensiune a Partidului Democrat.

El a depus mărturie în favoarea sa în timpul procesului, însă a evitat să răspundă direct la întrebările procurorilor care l-ar fi putut pune într-o lumină negativă.

Fosta iubită a lui Bankman-Fried a depus mărturie împotriva sa

Bankman-Fried a declarat în schimb că a făcut greșeli în perioada în care a condus FTX, dar că nu a furat niciodată din banii clienților. El a susținut că a crezut că împrumuturile acordate de FTX companiei Alameda sunt legale și că pur și simplu nu și-a dat seama cât de mult au crescut datoriile până cu puțin timp înainte ca ambele să se prăbușească.

Procurorii au fost de altă părere.

„El nu s-a așteptat ca trei dintre adjuncții săi loiali să depună mărturie și să vă spună adevărul: că el a fost cel cu planul, motivația și lăcomia de a devaliza depozitele clienților FTX - în valoare de miliarde și miliarde de dolari - pentru a obține pentru sine bani, putere și influență. A crezut că regulile nu i se aplică. A crezut că va putea scăpa basma curată”, le-a spus joi juraților procuroarea Danielle Sassoon.

Ea s-a referit la faptul că fostul CEO al Alameda, Caroline Ellison, și doi dintre directorii FTX, Gary Wang și Nishad Singh, au depus mărturie din partea procuraturii după ce au încheiat acorduri în care și-au admis vinovăția în schimbul unor pedepse reduse.

Cei trei au declarat în instanță că Bankman-Fried a fost capul schemei de fraudă și că le-a transmis instrucțiuni despre cum să devalizeze depozitele FTX în favoarea Alameda și să mintă investitorii cu privire la situația financiară a celor două companii.

Caroline Ellison a fost iubita lui Bankman-Fried în momentul comiterii fraudei, un aspect pe larg speculat de presa americană. Înainte să încheie acordul cu procurorii ea risca 110 ani de închisoare pentru rolul său în prăbușirea celor două companii, potrivit The Wall Street Journal.