Nokia, odată cea mai valoroasă companie europeană în ceea ce privește capitalizarea pe bursă, a anunțat joi un nou val masiv de concedieri, urmând să renunțe la 14.000 dintre angajații săi, relatează Reuters.

NokiaFoto: Risto Hunt / Alamy / Profimedia Images

Anunțul făcut joi de compania finlandeză vine după ce cererea scăzută pentru echipamentele 5G de ultimă generație a dus la scăderea veniturilor sale cu 20% în trimestrul trei al acestui an. Nokia a declarat de asemenea după publicarea datelor financiare că nu se așteaptă la o revenire a pieței în curând.

Prețul acțiunilor sale a scăzut cu 5% pe bursă după acest anunț.

Atât Nokia, cât și rivalii de la Ericsson, au încercat să găsească soluții pentru scăderea cererii în țări precum SUA, o parte a eforturilor vizând creșterea vânzărilor către India, aceasta fiind însă o piață cu marjă redusă a profiturilor.

„Situația de pe piață este cu adevărat provocatoare și acest lucru este atestat de faptul că pe cea mai importantă piață a noastră, cea nord-americană, vânzările noastre nete au scăzut cu 40% în trimestrul trei”, a declarat CEO-ul Nokia, Pekka Lundmark, într-un interviu acordat Reuters.

Nokia speră ca disponibilizările să o ajute să economisească între 800 de milioane și 1,2 miliarde de euro până în 2026, termenul pe care și l-a stabilit pentru a atinge o marjă operațională de cel puțin 14%.

Nokia renunță la 16% din angajații săi

Compania se așteaptă să își reducă baza de angajați de la 86.000 la 72.000-77.000, aproximativ 16% din forța sa de muncă, până la momentul respectiv.

Noul val de concedieri vine după ce Nokia anunțase în urmă cu doi ani că urmează să disponibilizeze 10.000 de angajați până în 2023 pentru a tăia cheltuielile.

Lundmark nu a dorit să ofere mai multe detalii privind noile disponibilizări, afirmând că urmează consultările cu reprezentanții angajaților. El a spus însă că Nokia vrea să își protejeze diviziile de cercetare și dezvoltare.

Nokia speră să economisească cel puțin 400 de milioane de euro în 2024 și alte 300 de milioane în 2025.

Ericsson, care a disponibilizat de asemenea mii de angajați anul acesta, a declarat marți că incertitudinile care afectează piața vor persista și anul viitor.

„Continuăm să credem în piață pe termen mediu și lung, dar nu vom sta cu mâinile în sân să ne rugăm că piața își va reveni în curând”, a declarat și șeful Nokia joi.

„Pur și simplu nu știm când își va reveni”, a subliniat Pekka Lundmark, adăugând că „există semne ici-colo că cererea va crește iar, dar este prea devreme pentru a vorbi despre o tendință mai largă”.