Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, a anunțat joi că va reduce numărul său de curse pe perioada iernii din cauza întârzierilor Boeing în a-i livra avioanele comandate, relatează Reuters.

Destinatii turisticeFoto: Unai Huizi / imageBROKER / Profimedia

Compania aeriană irlandeză, care este unul dintre cei mai mari clienți ai Boeing, a declarat într-un comunicat remis presei că s-a așteptat să primească un lot de 27 de avioane noi între lunile septembrie și decembrie, dar că întârzierile survenite la fabrica din Kansas și din cauza operațiunilor de reparare a redus numărul aeronavelor pe care le va recepționa la doar 14.

Anulările de zboruri vor începe la sfârșitul lunii octombrie și vor fi comunicate pasagerilor care au cumpărat deja bilete în zilele următoare, potrivit comunicatului.

„La această dată nu ne așteptăm ca întârzierile cu livrările să afecteze material ținta noastră de trafic [pentru 2023] de 183,5 milioane de pasageri”, a afirmat aceeași sursă, fără a preciza cum intenționează Ryanair să compenseze cursele anulate.

Directorul executiv al Ryanair, Michael O'Leary, a precizat însă că „dacă întârzierile se agravează sau se extind mai departe până în perioada ianuarie-martie 2024, am putea fi nevoiți să revizuim această cifră și posibil să o ajustăm ușor în jos”.

Prețul acțiunilor Ryanair a scăzut joi cu 2,8% ca urmare a anunțului.

Ryanair reduce din numărul de avioane pe care le are în Belgia, Italia, Germania sau Portugalia

Compania aeriană își revizuise deja în jos în luna iulie previziunile privind numărul total de pasageri pentru anul acesta, de la 185 de milioane la 183,5 de milioane, citând tot întârzierile celor de la Boeing.

O'Leary a criticat constant Boeing anul trecut în legătură cu aceste întârzieri despre care se știa deja că vor afecta cursele din 2023, însă în luna mai a ajuns la un acord pentru achiziția a 300 de noi avioane ale companiei americane.

Directorii Ryanair au spus că livrările s-au „îmbunătățit semnificativ” după ce Boeing a descoperit luna trecută un defect care a încetinit livrările avionului său 737 MAX, cel mai vândut al companiei.

Ryanair a precizat însă acum că va fi nevoită să reducă numărul avioanelor sale de la aeroportul Charleroi din Belgia cu trei, în timp ce Dublin va pierde două și flotila sa din Italia cinci, de la aeroporturile din Bergamo, Napoli și Pisa.

Aeroporturile din Marea Britanie, Porto și Koln vor fi de asemenea afectate de situație, deși deocamdată nu s-a luat o decizie finală privind numărul de avioane pe care îl vor pierde.