Chiar în ziua în care președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, împreună cu o impresionantă delegație internațională vizitează la Mülheim uzina Siemens Energy, aceasta e lovită de o criză fără precedent. Sute de milioane euro pierderi în trimestrul trecut și peste 40%, de vineri, a valorii acțiunilor companiei pe bursă, umbresc entuziasmul privitor la modul cum o afacere tradițională cu centrale electrice se transformă într-un jucător major în economia hidrogenului.

Siemens Energy Foto: Malte Ossowski/SVEN SIMON / imago stock&people / Profimedia

Marți, Steinmeier a fost însoțit de cca. 150 de ambasadori ai statelor și șefi ai organizațiilor internaționale, după cum a anunțat Biroul Președintelui Federal, citat de Badische Zeitung. Premierul landului Nordrhein-Westfalen, Hendrik Wüst (CDU), i-a întâmpinat pe președintele Germaniei și pe oaspeții din întreaga lume.

Dar vizita stă sub spectrul crizei de la filiala de energie eoliană, Gamesa. Problemele de calitate legate de turbinele eoliene au făcut ca acțiunile Siemens Energy să scadă cu 37%, vineri. Declinul a continuat luni, acestea pierzând temporar încă 3,5% din valoare.

Energia eoliană la raport

Când Siemens și-a listat filiala Energie la bursă, în 2020, inițial a părut ca și cum afacerea cu centralele convenționale era „trecut”, iar afacerea cu energia eoliană era viitorul. Iată însă că acum compania, separată de Siemens în 2020, a speriat investitorii cu încă un avertisment de pierdere de profit, retrăgându-și prognoza ceva mai optimistă, din luna mai. Însă și aceasta prefigura o pierdere de sute de milioane de euro.

În activitatea sa tradițională, Energy va reduce 7.800 de locuri de muncă, până în 2025. Dar, între timp, a devenit evident că filiala de energie eoliană, Gamesa, este cea mai mare problemă. Siemens Energy înregistrase deja un minus de 598 de milioane de euro în primul trimestru, din cauza pierderilor enorme ale Gamesa, după cum a anunțat grupul în februarie.

Defecțiuni de un miliard

Siemens Energy este cunoscută publicului larg, de când cancelarul Olaf Scholz a vizitat turbina cu gaz din Mülheim, care face parte din gazoductul Nord Stream și care era deservită de Siemens Energy. Gazprom a folosit inițial acest lucru ca o scuză pentru a reduce aprovizionarea cu gaz, înainte de a o opri, în cele din urmă.

S-a descoperit acum că turbinele eoliene de pe uscat suferă în mod repetat de defecțiuni parțiale sau complete. Amploarea problemelor este mai mare decât se aștepta, a declarat Christian Bruch, șeful Siemens Energy. Nu este momentan clar, câte reparații vor fi necesare la palele rotorului sau lagărele sistemelor deja instalate, iar Siemens Energy se așteaptă la costuri de peste un miliard de euro, în următorii ani.

Îmbunătățirile sperate, ale productivității la Siemens Gamesaa au fost, de asemenea, sub așteptări, iar parcurile cu turbine eoliene în largul mării au și ele probleme: „În plus, continuăm să vedem dificultăți în creșterea capacităților de producție în sectorul offshore”, a explicat Siemens Energy.

Compania-mamă și copilul cu probleme din Spania

Nu este prima dată când compania-mamă, ca urmare a problemelor de la Siemens Gamesa, și-a scăzut prognoza de câștig pentru anul în curs. Siemens se așteptase deja la o pierdere netă de peste 800 de milioane de euro pentru 2022/23 (sfârșitul lunii septembrie). Siemens Gamesa a stricat deja planurile pentru compania din München, de mai multe ori.

Siemens Gamesa, unul dintre cei mai mari producători de turbine eoliene din lume, a ținut grupul în suspans de ani de zile, integrarea diviziei de energie eoliană Siemens și a concurentului Gamesa, din a cărui fuziune a fost creată Siemens Gamesa, fiind practic un eșec.

Mai multe schimbări în fruntea consiliului de administrație al Siemens Gamesa nu au avut nici un succes până acum. Administratorul însărcinat cu stabilizarea companiei din Spania, Jochen Eickholt, a fost trimis de la Munchen, însă sarcina sa e uriașă, scrie Tagesschau.de.

Cu toate acestea, concernul Siemens menține prognoza de vânzări pentru grup pentru serviciile de gaze, tehnologiile de rețea și Transformation of Industry. În ceea ce privește vânzările consolidate, compania se așteaptă la o creștere apreciabilă a vânzărilor, de 10-12%.

La Siemens Energy se pun de mult timp întrebări despre cum să se procedeze cu „copilul cu probleme din Spania”. Unii experți se întreabă deja, dacă Siemens Gamesa este capabilă de restructurare. Bruch mizează însă pe energia eoliană și pe restructurarea Siemens Gamesa: „Succesul afacerii eoliene rămâne cerința de bază, pentru ca noi să devenim un lider de piață profitabil, în domeniul tranziției energetice”, a spus directorul general al Siemens Energy.