Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat pentru industria materialelor de construcții. „Susținem producția internă ca să fim siguri că pe șantierele de austostrăzi și la toate celelalte mari obiective în desfășurare vom avea o materie primă constantă și la prețuri corecte.”, a spus Ciolacu.

Lucratori in constructiiFoto: Inquam Photos / George Călin
  • „În acest moment România importă jumătate din materia primă folosită în obiectivele publice. Este evident că trebuie să venim cu anumite soluții, mai ales că aceste materiale de construcții sunt furnizate constructorilor după 3 sau 6 luni. Vorbim și de ritmul de investiții din Romania cu această masură.
  • Mâine voi avea împreună cu alți miniștri intâlnire cu marii actori din domeniu.
  • Vom vedea dacă dânșii vor veni cu modificări sau adăugări la această ordonanță și săptămâna viitoare va fi aprobată în ședința de guvern.”, a declarat la începutul ședinței de Guvern premierul Ciolacu.

Surse guvernamentale au precizat miercuri că suma alocată va fi de 150 milioane de euro de la bugetul de stat.

Radu Oprea: Aproape 70% din materialele din construcții sunt din import. Vrem să reducem deficitul comercial

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a dat detalii despre acest proiect de ordonanță de urgență în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.

  • „Ca principiu ne dorim sa reducem deficitul comercial. România azi importă anual de 8 miliarde de euro materiale de constructii și aproape 70% din mtaerialele pe care le punem în opera azi in sectorul de construcții sunt din import, de aceea ne dorim să stimulăm investițiile in acest domeniu să avenm capacități noi de producție și dacă se poate cu atât mai mult în zonele mai puțin dezvoltate.
  • OUG în prima lectură ca propunere spune ca limita maximnă a ajutorului de stat să fie cea care este dat prin HG 3111/2022 care se referă la intensitatea ajutorului de stat în regiuni, care diferă de la regiune la regiune.
  • Limita maximă a aunui astfel de proiect va fi de 50 milioane euro valoarea maximă a cheltuielilor eligibile.”, a spus acesta.

Cui se adresază schema de ajutor de stat?

  • „Tuturor celor care produc diverse materiale de construcții care intră în componenta construcțiilor civile, industriale care au finanțare de la bugetul de stat sau cu fonduri europene.
  • Bugetul pe anul acesta am convenit informal cu ministrul Finanțelor publice de a fi de maxim 150 milioane euro, pentru că acest lucru va insemna o notificare simpla către Comisie și putem să sperăm că în ultimul trimestru al anului vom avea această schemă funcțională.”, a declarat Radu Oprea.

Ministrul a mai subliniat că schema va produce și noi locuri de muncă.

„Are și efect multiplicator în privința locurilor de muncă. Astăzi sunt 420.000 de locuri de muncă în industria construcțiilor și a materialulor de construcțiilor. Estimăm un plus de 20.000 de locuri.”, a precizat ministrul Economiei.

Alte detalii despre schema de ajutor de stat de la Ministerul Economiei

Ulterior, Ministerul Economiei a transmis noi detalii, precizând că schema de ajutor de stat propusă are ca scop susținerea financiară a investițiilor private pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru produse și materiale de construcții.

Finanțarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții.

Schema sprijin este una multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanțării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro.

Beneficiarii vor fi întreprinderile constituite în baza Legii societăților nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare. Investițiile finanțate trebuie să conducă la realizarea unei cifre de afaceri destinată activității de construcții într-o proporție de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri a societății.

Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției. În cazul în care diferența din valoarea investiției neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporție de 80% creditul utilizat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare.

Atât valoarea ajutorului de stat, cât și cea a garanției pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiția este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 județe după PIB/locuitor.

Schema de ajutor de stat va fi comunicată Comisiei Europene prin Consiliul Concurenței, iar mecanismul și condiționalitățile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.