Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite a dat în judecată platforma de tranzacționare crypto Coinbase, la doar o zi după ce a luat aceeași măsură în privința rivalilor de la Binance, relatează Reuters.

Changpeng Zhao, cunoscut drept „CZ”Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

SEC afirmă în plângerea depusă la o instanță federală din Manhattan că platforma Coinbase operează ca broker neînregistrat de cel puțin 4 ani datorită activităților sale legate de tranzacțiile cu criptomonede, eludând astfel obligațiile de depunere a documentelor financiare menite să protejeze investitorii.

Autoritatea americană a spus de asemenea că atât Coinbase Prime, care direcționează comenzile către platforma Coinbase și alte platforme, cât și Coinbase Wallet, care le permite investitorilor să își acceseze lichiditățile în afara platformei Coinbase, au operat ca brokeri neînregistrați.

„Eșecurile imputate Coinbase îi privează pe investitori de protecții cruciale, printre care reguli care previn frauda și manipularea, depunerile [de documente] adecvate, asigurări față de conflictele de interes și inspecții de rutină”, a declarat președintele SEC, Gary Gensler.

Acțiunile Coinbase s-au prăbușit cu 15,9% în tranzacțiile de dinaintea deschiderii burselor după anunțul făcut de SEC. Compania nu a dorit să comenteze deocamdată acuzațiile aduse.

SEC a depus plângerea în instanță împotriva Coinbase la doar o zi după ce a dat în judecată Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare a criptomonedelor din lume, și pe Changpeng Zhao, fondatorul său cunoscut sub porecla de „CZ”.

Acuzațiile aduse în SUA Binance și lui „CZ”, fondatorul său

Această acțiune separată intentată de autoritatea americană într-o instanță din Washington D.C. enumeră 13 acuzații împotriva Binance, lui Zhao personal și a filialei Binance din SUA care ar fi trebuit să funcționeze ca operator independent.

SEC afirmă că Binance și-a umflat artificial volumele de tranzacționare, a deturnat fonduri ale clienților și i-a indus în eroare pe investitori cu privire la mecanismele de control și supervizare a pieței.

Într-un rechizitoriu care a trimis unde de șoc în comunitatea Crypto, SEC afirmă că Binance și Zhao, probabil cel mai cunoscut investitor din domeniul crypto, au controlat în secret activele clienților, ceea ce le-a permis să le folosească „după bunul plac”.

SEC acuză de asemenea că Binance a creat entități în Statele Unite „ca parte a unei scheme complexe de a evita legile federale ale SUA privind valorile mobiliare”.

„Pretindem că entitățile lui Zhao și Binance s-au angajat într-o rețea extinsă de înșelăciune, conflict de interese, lipsă de transparență și o evitare calculată a legii”, a declarat Gary Gensler într-un comunicat remis presei.

Binance a respins acuzațiile aduse și a amintit că nu este o platformă de tranzacționare cu sediul în Statele Unite. Prin urmare, „acțiunile SEC sunt limitate ca jurisdicție”, a declarat compania într-o postare făcută pe blogul său.

Prețul bitcoin a scăzut imediat cu 6% până la minimul ultimelor 3 luni după anunțul făcut luni de SEC.