Twitter „va fi interzis” în Uniunea Europeană (UE) în cazul în care încalcă reglementările, după ce reţeaua de socializare a lui Elon Musk s-a retras sâmbătă din Codul european al bunelor practici împotriva dezinformării online, a declarat ministrul francez delegat pentru domeniul Digital, Jean-Noël Barrot, citat de AFP și News.ro.

Elon Musk și TwitterFoto: STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Twitter, dacă nu se conformează regulilor noastre, va fi interzis, în caz de recidivă, în Uniunea Europeană”, a subliniat la postul Franceinfo ministrul.

Această declaraţie intervine după ieşirea oficială a Twitter din Codul bunelor practici al UE împotriva dezinformării online, anunţată sâmbătă de către comisarul francez însărcinat cu Industria Thierry Breton.

Breton a subliniat, într-un tweet, că reţeaua de socializare condusă de către miliardarul Elon Musk este obligată legal să respecte reglementările europene.

„Twitter joacă un rol important în dezbaterea publică, dar nu ne putem asuma riscul ca o reţea de socializare ca Twitter să se lase luată ostatică de susţinători ai dezinformării şi, prin aceasta, dezbaterea noastră publică, democraţia noastră să fie afectate”, a subliniat Jean-Noël Barrot.

„Acesta este motivul pentru care am stabilit reguli clare şi trebuie ca Twitter să se conformeze”, a insistat el.

UE, îngrijorată de „absolutismul” lui Musk privind moderarea conținutului pe Twitter

La sfârșitul lui noiembrie 2022, la puțin peste o lună după ce Musk a cumpărat Twitter, UE l-a avertizat pe miliardarul sud-african că rețeaua de socializare ar putea fi interzisă în blocul comunitar dacă nu respectă prevederile privind moderarea conținutului.

„Mai este enorm de lucru, deoarece Twitter va trebui să implementeze politici transparente pentru utilizatori, să consolideze în mod semnificativ moderarea conținutului și să protejeze libertatea de exprimare, să abordeze dezinformarea cu hotărâre și să limiteze publicitatea direcționată”, i-a transmis Breton lui Musk la momentul respectiv.

În cele din urmă, Musk și Breton „au convenit ca serviciile Comisiei să efectueze un test” la sediul Twitter la începutul anului 2023 pentru a evalua conformitatea Twitter cu regulile UE.

Twitter a repus în drepturi conturile mai multor personaje controversate, inclusiv cel al milionarului americano-britanic Andrew Tate, după ce Musk, un „absolutist” autoproclamat al libertății de exprimare, a achiziționat platforma social media.