Morgan Stanley, una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, avertizează că prețul acțiunilor Tesla a fost afectat de disputele lui Elon Musk legate de Twitter și că producătorul de mașini electrice încă este expus la riscuri, relatează CNBC și Markets Insider.

Elon Musk la deschiderea fabricii Tesla din GermaniaFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un nou raport publicat de banca de investiții a efectuat un sondaj de opinie în rândul investitorilor cu privire la disputele începute pe toate fronturile de Musk la Twitter și impactul acestora asupra prețului acțiunilor producătorului auto, precum și a afacerii în sine.

„Sondajul nostru întărește opiniile potrivit cărora implicarea recentă a lui Elon Musk la Twitter a contribuit la trendul negativ în ceea ce privește acțiunile Tesla și ar putea într-o anumită măsură trage atrage aversiune față de lucrurile fundamentale de la Tesla”, notează analistul Adam Jonas care a redactat raportul.

Aproape 75% dintre respondenți au afirmat că sunt de părere că situația de la Twitter a contribuit semnificativ la situația dezastruoasă privind evoluția pe bursă a acțiunilor Tesla.

Tesla și-a pierdut peste jumătate din capitalizarea de piață în ultimele 12 luni, prețul acțiunilor sale devalorizându-se cu 25% doar după ce Musk a anunțat la sfârșitul lui octombrie că a finalizat preluarea Twitter.

În termeni absoluți, capitalizarea de piață a Tesla a scăzut cu 150 de miliarde de dolari în puțin peste o lună, în timp ce declinul din ultimul an este de peste 600 de miliarde de dolari.

Scandaluri în serie pentru elon Musk după preluarea Twitter

Deși în general situația de pe bursa americană nu este deloc favorabilă companiilor tech, indicele S&P 500 din care face parte și Tesla a crescut cu 3% din 28 octombrie până azi.

Un rezultat poate și mai îngrijorător este că sondajul efectuat de Morgan Stanley arată că 65% dintre respondenți spun că situația de la Twitter va avea „un impact negativ sau ușor negativ” asupra Tesla și pe viitor.

Însă în pofida răspunsurilor negative date de investitori, Morgan Stanley încă vede acțiunile Tesla drept o oportunitate.

După luni de dispute publice legate de finalizarea cumpărării Twitter, concedierea angajaților după preluarea companiei, restabilirea conturilor interzise, inclusiv cel al fostului președinte Donald Trump, la care s-au adăugat numeroase alte lucruri, Musk a intrat cel mai recent într-un conflict cu Apple privind prezența aplicației Twitter pe App Store.