Istoria telefoanelor mobile începe în 1876 când Alexander Graham Bell a patentat pentru prima dată un astfel de dispozitiv. Totuși, a mai durat aproape 100 de ani, până în 1983, când a apărut un telefon mobil mai apropiat de ceea ce avem astăzi, ca să vedem o creștere semnificativă a adopției.

Interviu cu Rareș, Software Engineer la Keysight Technologies RomaniaFoto: Keysight Technologies România

Chiar și așa, întrucât prețul era destul de piperat ($4000, echivalentul a aproximativ $10,000 astăzi), cântărea aproape 1kg, avea o lungime de aproximativ 30cm și necesita 10 ore de încărcare pentru 30 de minute de funcționare, majoritatea au privit această nouă invenție ca un dispozitiv pentru cei bogați și nu pentru mase. Abia 24 de ani mai târziu, în 2007, când a fost lansat primul telefon mobil inteligent la un preț mai accesibil pentru majoritatea populației am început să vedem o adopție accelerată.

O situație similară a avut loc și la finalul secolului 19, atunci când a fost inventat primul tractor iar fermierii erau sceptici să înlocuiască plugul cu cai cu această nouă invenție. Ezitarea lor nu era cu totul neîntemeiată - pe atunci, tractoarele ofereau puține avantaje în detrimentul cailor, unul dintre cele mai mari dezavantaje fiind faptul că nu se puteau înmulții singure.

Pornind de la aceste două exemple, putem spune că fiecare generație a prezentat adversitate la tehnologiile emergente pentru ca mai târziu aceste tehnologii să devină indispensabile, iar unii specialiști susțin că acest trend se va păstra mereu în viitor.

Însă un lucru important de notat este că șansele ca aceste tehnologii să fie folosite împotriva celor care le utilizează erau considerabil mai mici decât în cazul unor tehnologii actuale, precum wearables sau IoT, care pot expune utilizatorii unor breșe de securitate cu consecințe grave. Din această cauză, alți specialiști susțin că este posibil ca în viitorul apropiat utilizatorii să dezvolte adversitate împotriva anumitor tehnologii emergente care aduc după ele mai multe dezavantaje decât avantaje.

Pentru a afla mai multe despre status quo-ul tehnologiei și cum apar tehnologiile și produsele noi pe piață, am stat de vorbă cu Rareș, Senior Software Engineer Keysight Technologies Romania.

1. Ce anume te-a determinat să vii la Keysight? (proiectele, tehnologiile, mediul de lucru, altceva?)

Într-o perioadă participam des la concursuri pentru start-up-uri iar la unul dintre aceste concursuri l-am întâlnit pe Teodor Ceaușu, Country Manager Keysight Technologies Romania, care mi-a fost mentor și care mi-a spus că i-ar plăcea să mă alătur echipei. Cum aveam feedback despre mediul de lucru de la foști colegi care lucrau deja în companie, iar domeniul și proiectele erau în aria mea de interes, am dat curs invitației și iată-ne azi aici.

Ce îmi place la Keysight este că este o companie mare, iar în domeniul networking și securitate te poți alătura sau chiar începe proiecte noi, adiacente, în echipa dorită.

2. Cum decurge dezvoltarea unui nou produs la Keysight, de la identificarea unui nou trend sau a unei nevoi în piață și până la produsul final?

Un produs Keysight are, de obicei, un parcurs organic. El crește de la anumite nevoi interne sau externe proiectelor și din cerințele clienților, iar când devine îndeajuns de matur este prezentat în fața acestora. Cerem și căutăm feedback constant, astfel încât un produs să aducă cu adevărat valoare celui care îl folosește. Ca și fapt inedit, avem câteva produse comerciale pornite ca idei de hackathon rezultate în concursurile interne între echipe pe care le organizăm anual.

3. Care crezi că sunt tehnologiile pe care ar trebui să ne concentrăm acum?

Tehnologiile importante astăzi, mai ales din perspectiva consumatorului, sunt cele care conectează / interconectează anumite lucruri și cele care țin de securitatea acestora.

Constant, în orice domeniu, uneori la distanțe de câteva luni, există noi descoperiri aplicate sau îmbunătățiri dramatice cam pentru orice. Un asemenea exemplu ar putea fi senzorii de presiune care pot detecta variații atât de mici încât poți știi programatic când o persoană părăsește camera sau deschide / închide o fereastră. Însă toate aceste capabilități din ce în ce mai avansate vin cu nevoia de a le valorifica și imediat apare întrebarea - “Cum îl conectăm mai departe într-un sistem care ne ajută să facem X sau Y?”

Lumea s-a obișnuit să producă lucruri modulare, interschimbabile, iar direcția de dezvoltare este că practic nu va mai exista lampă cu led, umidificator sau glucometru care să nu aibă propria sa aplicație mobilă. Adițional la acestea, imediat ce dispozitivele smart, cu capabilități din ce în ce mai avansate (nivelul tehnic comercial al produselor, dacă nu chiar și al calității, depășește acum ceea ce în urmă cu 20-30 de ani aveau doar guvernele) sunt folosite în sisteme smart, apare necesitatea securității, a folosirii lor doar în scopurile dorite și doar de către anumite persoane.

Nu mai vorbim de faptul că informațiile colectate sunt vânate în mod constant de terțe părți pentru a obține orice fel de beneficiu - datele de autentificare pot fi folosite pentru autentificări frauduloase, furt, datele biometrice pot fi folosite pentru studii de piață, atacatorii pot obține control direct al dispozitivelor pentru atacuri de tip DDoS, etc.).

4. Din punctul tău de vedere, care vor fi tehnologiile care vor lua avânt în următorii ani și la ce ar trebui să ne așteptăm?

Tehnologiile care se axează în jurul vieții consumatorului vor fi cele care se vor dezvolta accelerat datorită investițiilor masive, de la mobilitate, sănătate, până la schimbarea completă a anumitor paradigme din viețile noastre. De exemplu, necesitatea de a fi conectat pe un dispozitiv mobil - laptop, tabletă - oriunde, inclusiv în afara orașelor, nu mai ține de distracție, ci de job. Similar, monitorizarea sănătății s-a mutat deja din sistemul medical acasă la fiecare prin intermediul diferitor dispozitive - termometru, tensiometru, glucometru, etc. Aspiratorul-robot face curățenie zilnică de menținere în locul nostru, iar mașina de tuns iarba automată economisește timp oricărui proprietar de gazon.

5. Crezi că pandemia a influențat anumite industrii sau produse pentru care până acum nu exista neapărat interes? Ce industrii sau produse au luat avânt în timpul și după pandemie?

Pandemia a scurtcircuitat multe domenii în bine, iar cel digital e printre cele mai câștigate. În primul rând, toată infrastructura de funcționare a cumpărăturilor online, plății exclusive cu cardul, ședințelor interactive online, logistica curieratului, toate existau deja, însă datorită pandemiei s-au dezvoltat și au fost adoptate într-un ritm fără precedent. Nu mai vorbim că pentru unele joburi, unde nu e necesar să stai la birou, firmele au preferat să lucreze remote și oamenii să se adapteze situației.

6. Ai observat o creștere a interesului pentru dispozitivele wearable?

Da, interesul a crescut foarte mult, mai ales că pandemia a forțat mulți oameni să-și pună întrebarea “Sunt sănătos sau nu? Cât de sănătos?” Cel puțin în debutul crizei medicale erau multe necunoscute și trebuia să ai un termometru performant ca să poți detecta starea febrilă incipientă (37+°C), sau un smartwatch cu un senzor și software cât mai avansate care să-și dea seama de pulsul accelerat sau saturația mică de oxigen din sânge - toate acestea au însemnat bani și investiții de ambele părți în industria wearables.

7. Cât de exacte sunt dispozitivele wearable la captarea informațiilor? Cât mai avem până când vom vedea tehnologia din laboratoare într-un ceas sau un inel?

În mare parte, suntem deja acolo - avem discuții între colegi că fiecare posedă tehnologie personală în materie de miniaturizare, procesare de informații, afișare, senzoristică etc. care acum 30-40 de ani erau visul oricărui centru de cercetare.

Comercial vorbind, este o cursă continuă să se miniaturizeze, să se ieftinească și să se facă atrăgător cam orice posibil, inclusiv obiecte atât de mici precum un inel, încât practic moda forțează ritmul de producție sau cumpărarea și nu neapărat necesitatea. Este posibil chiar să asistăm la apariția unui val de opoziție la acest trend, similar celui din Dune, în care oamenii să refuze ca tehnologia să mai aibă un rol atât de important în viața lor ca acum.

8. Care sunt riscurile asociate cu acest tip de device-uri?

Riscurile sunt destul de mari cam pentru orice lucru care nu e înțeles pe deplin sau nu e folosit pentru scopul pentru care a fost creat. Oamenii tind să devină familiari și să depindă destul de mult de dispozitive produse în masă, accesibile ca preț și la modă, fără să se întrebe unde se termină utilitatea și unde poate începe exploatarea malițioasă.

Un exemplu elocvent este aplicația unei brățări smart care monitorizează pulsul - aceasta, logic vorbind, nu are nevoie de permisiuni de acces la pozele din telefon sau la contactele agendei și uneori nici măcar la internet atunci când nu este folosită. Însă de cele mai multe ori, oamenii sunt obișnuiți să ofere acces complet la aceste lucruri fără să se întrebe de ce este necesar, deschizând astfel singuri o poarta de acces către persoane rău intenționate.

9. IoT s-a dezvoltat mult în ultimii ani. La ce noutăți se pot aștepta consumatorii și la ce ar trebui să fie atenți? (de exemplu, din punct de vedere securitate)

IoT este într-o continuă dezvoltare, fie că vorbim de produse “pur-sange” (wearables, dispozitive mobile, senzori) sau de produse care se agață de acest trend “smart” pentru a fi mai vandabile (cafetiere conectate la net, termometre bluetooth, etc.). Industria a luat o mică pauză logistică pe timpul pandemiei și acum încearcă să recupereze prin volum și inovare pentru a reveni la situația pre-pandemie.

O veste bună e că lucrurile merg înainte și de exemplu vom vedea în acest an primele produse comerciale certificate Matter. Acesta este un efort coordonat de marii producători de a unifica lumea dispozitivelor IoT sub un standard open care să le asigure interoperabilitatea. Pe scurt, în curând vom putea testa dispozitive IoT de la diverși producători care vor fi compatibile între ele cu un nivel de securitate ridicat fără a ne pune problema să cumpărăm doar soluția X a producătorului Y.

10. Cum ții pasul cu tehnologia?

Tehnologia este peste tot, este necesar doar să fii curios și să te întrebi “cum merge…” sau “de ce este așa?” Dacă vezi, întrebi, experimentezi tot timpul, nu ai cum să rămâi în urmă cu noutățile de pe piață.

Recunosc, mai ales în sfera IoT, uneori cumpăr lucruri doar ca să le dezasamblez pentru “reverse engineering” sau pentru a le “îmbunătăți”. Cam toți producătorii au produse sau familii de produse “bune”, care își merită banii, și produse “mainstream”, care nu strălucesc prin nimic și pe care tăierea de costuri le face pur și simplu neinteresante. Istoria recentă este plină de produse mai avansate sau nu neapărat, care au schimbat cu totul paradigma în domeniu (Arduino, Raspberry Pi, BLE etc.), așa că sunt vremuri interesante ca să urmărești știrile tech în fiecare zi.

​Articol susținut de Keysight Technologies