Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a susținut miercuri că nu există oameni care să-și fi pierdut locurile de muncă în urma suprataxării contractelor muncii part-time introdusă prin Ordonanța 16/2022. Celor din USR care au acuzat că s-ar fi pierdut 77.000 de locuri de muncă, Câciu le-a transmis să-și actualizeze situația din postarea promovată pe Facebook cu bani publici.

Adrian CaciuFoto: Captura Guvern

Ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri la finalul ședinței de Guvern că piața s-a adaptat după Ordonanța 16/2022 și că dacă la început a avut loc o scădere a numărului de contracte part-time, „dar evident cam 70% s-au mutat pe contracte cu normă întreagă, începând cu 5 septembrie numărul contractelor part time a crescut, dar mai mult decât atât, a crescut valoarea contractelor part-time.”

VIDEO Ce spune Ministrul Finanțelor despre efectele suprataxării contractelor part-time

Amintim că una dintre modificările fiscale din Ordonanța 16/2022 a fost aceea că de la 1 august, pentru angajații part-time firmele vor plăti contribuții la nivelul salariului minim. Practic, este o suprataxare a muncii part-time.

HotNews.ro i-a solicitat Ministrului de Finanțe să prezinte cifrele acestei creșteri și l-a întrebat despre declarațiile USR, care a cerut Guvernului să renunțe la această măsură pe motiv că în perioada 1 iulie - 1 septembrie s-au pierdut cel puţin 77.000 de locuri de muncă ale unora dintre cei mai prost plătiţi oameni din România din cauza suprataxării contractelor part-time.

  • „USR să actualizeze situația. Știți cum este: O postare pe Facebook promovată din bani publici ar fi bine să fie și actualizată dacă e din bani publici.”, a replicat ministrul Finanțelor.

HotNews.ro i-a cerut ministrului să prezinte el situația oficială actualizată.

  • „La acest moment avem o scădere per total, în interiorul acelui total, la part-time de 155.000 de contracte față de ce era la 30 iunie și o creștere la full-time la 115.000 de contracte. Diferența între ele, procentul de tranzitare este de 80%”, a spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor a mai susținut că „mare parte din contractele part-time s-au transformat în contracte full-time. Mai mult decât atât a avut loc o creștere a contractelor part-time începând cu data de 5 septembrie, mare parte a acestei creșteri care este undeva la 30.000 de contracte este făcută la o valoare mai mare decât valoarea salariului minim brut aflat în plată.”

Câciu, despre antreprenorii salarizați part-time cu 1-2 ore: Un antreprenor măcar pe el însuși să se plătească într-un mod cel puțin rezonabil

Ce spune despre cei care cărora li s-au închis contractele?

HotNews.ro a semnalat faptul că sunt cazuri în care angajatorii nu au considerat justificat să plătească taxe la 8 ore, dacă omul lucrează doar 1-2 ore și că unii angajatori care aveau mai mulți angajați part-time, au păstrat doar 1-2 pe care i-au trecut cu normă întreagă. Restul contractelor au fost închise.

  • „Mare parte din ei vor reveni. Sunt antreprenori care erau salarizați la part-time pe oră sau pe doua ore. Dacă vi se pare normal lucrul asta... Eu o să-mi mențin acest punct de vedere că un antreprenor măcar ca și conduită comercială și educație pe care poate să o dea societății este ca măcar pe el însuși să se plătească într-un mod cel puțin rezonabil.
  • Să nu uităm că salariul minim este un salariu și un venit de subzistență, este un nivel sub care un om se presupune în viața activă că ar trebui să nu trăiască. De aceea salariul minim este discutat și în zona europeană. Dacă transformăm România într-o modă a salariului minim, eu nu sunt de acord cu această abordare.”, a spus Câciu.

Câciu: Nu există oameni care și-au pierdut locuri de muncă. Luați-o și aritmetic!

Întrebat dacă la nivelul Ministerului există totuși și o evidență a numărului de salariați care și-au pierdut locurile de muncă în urma acestei măsuri introdusă de guvern, ministrul Câciu a susținut că nu ar fi oameni care să-și fi pierdut locurile de muncă.

  • „Avem toată evidența cu toate CNP-urile, nu le pot face publice. Nu există oameni care și-au pierdut locuri de muncă. Luați-o și aritmetic. Dacă ai 2 contracte part-time, dar acele contracte s-au transformat într-un contract full time pentru că erai o singură persoană..
  • Vă rog frumos faceți logic. Nu e bine să vă invit la Minsterul de Finante la o informală și să facem asta pe hârtie sa va demonstrez?! Deci este posibil ca 2-3 contracte part time să fi fost transformate într-un contract full time. Evident dvoastră pe scriptic veți spune: au dispărut 2 sau 3 contracte part-time. Nu! E același om, aceeași persoană, dar în loc să fie pe 3 contracte part-time este pe un singur contract care are 8 ore.
  • Vă doresc (..) să nu fiți salarizați la part-time la salariul minim. Ceea ce îmi doresc este ca România să nu mai fie o țară a sărăciei în muncă. Ne dorim o țară ca afară dar acceptăm ca semenii noștri să fie plătiți foarte prost.”, a mai spus ministrul la finalul ședinței de Guvern.

HotNews.ro a scris în repetate rânduri că a scăzut puternic numărul de contracte de muncă part-time, de la adoptarea și publicarea OG 16/2022. S-au pierdut contracte, chiar dacă diverși oficiali încearcă să nege, chiar venind cu ideea, falsă, că toate contractele part-time s-au transformat în full time.

Pentru detalii citește: