Patru companii aeriene chineze vor cumpăra un total de 292 de aeronave A320neo de la Airbus pentru 37 de miliarde de dolari, potrivit AFP.

Replica Airbus A320Foto: Captura YouTube

China Eastern a declarat că va comanda 100 de aeronave Airbus A320neo, iar China Southern a declarat că va cumpăra 96 de aeronave de același model.

Air China și filiala sa ShenzhenAirlines au confirmat achiziționarea a 96 de aeronave A320neo, Air China urmărind "optimizarea structurii flotei sale și asigurarea unei capacități suplimentare pe termen lung".

Aceste comenzi vin după un an excepțional pentru Airbus, marcat de profituri record, o revenire binevenită după pandemie, care oferă constructorului european de avioane un impuls suplimentar în fața rivalului său american Boeing.

La rândul său, Airbus a confirmat comenzile plasate de aceste patru companii aeriene chineze pentru "un total de 292 de aeronave A320".

"Acest lucru ilustrează redresarea pozitivă și perspectivele favorabile pentru piața chineză de aviație", a declarat producătorul, adăugând că aceste comenzi au fost, de asemenea, rezultatul unor "discuții lungi și detaliate care au avut loc pe parcursul perioadei dificile a pandemiei".

China este una dintre cele mai mari piețe din lume în ceea ce privește vânzările de aeronave.

Vânzările Boeing din ultimii ani au fost îngreunate de eșecurile navei sale emblematice 737 MAX, care a fost oprită la sol timp de 20 de luni în urma a două accidente fatale apropiate și care a revenit treptat în serviciu de la sfârșitul anului 2020.

Autoritățile chineze au autorizat repunerea în serviciu a modelului 737 MAX la sfârșitul anului 2021, după ajustări de siguranță.