Conform ultimelor evolutii macroeconomice, economia se redreseaza dupa cum era de asteptat, cu o crestere estimata la 1,5% in 2011, care se va accelera pana la aproximativ 3,5 - 4% in 2012. Totusi, se asteapta ca inflatia sa ramana la un nivel mai ridicat decat cel anticipat, la peste 5% in 2011.

Previziunile economice de primavara ale Comisiei, care cuprind previziuni amanuntite pentru Romania, vor fi publicate in data de 13 mai 2011.

Tinta de incasari pentru executia bugetara din primul trimestru a fost atinsa cu usurinta, iar ultimele evolutii arata ca executia bugetului va atinge obiectivul convenit pentru anul 2011 cu privire la deficit (4,4% din PIB calculat pe baza contabilitatii de casa; sub 5% pe baza principiilor contabilitatii de angajamente ESA). Evolutia salariilor din sectorul public continua sa respecte limitele stabilite in bugetul anului 2011 si in strategia fiscala pe termen mediu. Desi reformele din sistemul sanitar genereaza economii care contribuie la recuperarea diferentei dintre cheltuieli si venituri, conform tendintelor actuale este de asteaptat ca o diferenta negativa sa persiste in timpul anului 2011.

Membrii delegatiei Comisiei Europene au primit asigurari ca aceasta problema va fi abordata la suplimentarea bugetara de la mijlocul lui 2011 pentru a evita reaparitia arieratelor. In cele din urma, membrii delegatiei Comisiei Europene s-au putut asigura ca planurile de investitii ale Ministerului Transporturilor, asa cum sunt prevazute in acordul multi-anual de performanta incheiat intre minister si agentiile de implementare, sunt in concordanta cu sumele inscrise in buget in cadrul strategiei fiscale pe termen mediu a guvernului. Astfel va fi facilitata o executie bugetara ordonata.