Comisarul european Leonard Orban e la final de mandat si se va intoarce la Bucuresti, pentru a analiza in liniste ce vrea sa faca mai departe. El a declarat, pentru HotNews.ro, ca il intereseaza doua lucruri: sa isi continue cariera europeana, dar si sa fie prezent la nivel national, unde sa explice chestiunile europene si implicatiile pentru Romania ale deciziilor care se iau la Bruxelles. Este insa reticent la o implicare in mediul politic de la Bucuresti.

Primul comisar european al Romaniei isi incheie mandatul, odata cu intrarea in functie a noii Comisii. N-a fost un mandat intreg, de cinci ani, ci doar unul de doi ani, din momentul aderarii Romaniei la UE.

Orban intentioneaza ca, intr-o prima faza, sa se intoarca la Bucuresti, pentru a analiza in liniste ofertele pe care le are deja si care i se vor mai face. Numai ca, subliniaza el, va trebui sa fie foarte atent, intrucat - potrivit Codului de Conduita al comisarilor - trebuie sa fie foarte atent in evaluarea lor si are destule limitari. "Dar si avantaje, pentru ca, in calitate de fost comisar european esti pe o lista scurta cu oameni care cunosc in detaliu ce se intampla in institutiile europene", spune Leonard Orban.

Oficialul european a spus ca e interesat de doua chestiuni: sa isi continue cariera europeana si sa fie prezent la nivel national, unde sa explice ce se intampla acum in chestiunile europene, in institutii si ce implicatii au deciziile de la Bruxelles asupra Romaniei. "Daca nu se inteleg aceste lucruri, nu vom conta, vom fi in afara jocurilor si, atunci cand va fi nevoie, ne va fi greu sa influentam decizii", a avertizat el din nou. Insa isi propune ca prezenta sa in Romania sa nu fie in mediul politic, fata de care este mai reticent.

Totusi, daca i se va cere, de la nivelul autoritatilor, nu va ezita sa isi ofere ajutorul. "Experienta mea - primul comisar european al Romaniei - poate fi utila in perioada urmatoare. Este o experienta extraordinara, care presupune nu numai o cunoastere a mecanismelor din institutiile europene, ci si o vizune globala asupra multor teme", a spus Leonard Orban.

El nu exclude nici o cariera academica, insa asta in functie de ce optiuni are la nivel european si in functie de timp. "Am niste optiuni si nu sunt deloc presat. Am tot timpul din lume sa le analizez", a spus comisarul european.