Stefan Fule, cehul propus pentru a ocupa postul de comisar european pentru extindere si politica de vecinatate, a salutat - in timpul audierii sale in Parlamentul European - orientarea pro-europeana a noului guvern de la Chisinau, amintind ca marti este o delegatie a Comisiei la Chisinau pentru a discuta noul Acord de asociere. El a subliniat insa ca fiecare tara isi decide propriul destin si ca o relatie buna cu Bruxelles-ul nu exclude o relatie buna cu Moscova.

Fule a fost intrebat de eurodeputatii romani membri ai comisiei de politica externa a PE - Cristian Preda si Ioan Mircea Pascu - despre Moldova. Daca a reusit sa se eludeze de la a raspunde intrebarii eurodeputatului PDL, el a raspuns totusi intrebarii vicepresedintelui comisiei parlamentare, Ioan Mircea Pascu. Punand relatia cu UE in contextul parteneriatului estic si a faptului ca Moscova n-a fost tocmai incantata de acest proiect european adresat tarilor din fosta sa sfera de influenta, eurodeputatul social-democrat a vrut sa stie opinia viitorului comisar asupra Moldovei.

Rusia este un partener strategic al UE, a spus Fule, iar proiectul european nu este impotriva acesteia, nu pune tarile membre sa aleaga intre Bruxelles si Moscova. Fiecarei tari ii revine decizia asupra propriului destin, a aratat comisarul propus.

"Salut orientarea pro-europeana a noului guvern al Moldovei. Chiar astazi se afla la Chisinau o delegatie a Comisiei Europene pentru a discuta noul acord de asociere. Sper ca misiunea sa sa fie fructificata si sa existe o apropiere a Moldovei de Europa", a spus Stefan Fule.

Audierea sa a fost asteptata cu interes intrucat existasera avertizari - mai ales din randul grupului PPE - ca acei comisari care au avut legaturi cu regimurile comuniste din tarile lor nu vor avea niste audieri usoare. N-a fost cazul, insa comisarului propus i s-a cerut sa isi ceara din nou scuze public pentru trecutul sau comunist.

"Fiecare dintre noi are o istorie personala, a mea este legata de locul si vremurile in care am crescut. Insa este important ca atunci cand am fost suficient de matur sa fac o alegere am ales. Si am ales sa imi ofer abilitatile Cehoslovaciei si apoi Republicii Cehe. Iar acum le ofer Comisiei Europene, daca imi veti permite", a raspuns el.

Ioan Mircea Pascu a adus un comentariu la raspunsul comisarului ceh, aratand ca in vremea comunismului nu aveai optiuni, comunismul era singura optiune.