Englezii sunt furiosi dupa desemnarea lui Dacian Ciolos pentru portofoliul Agriculturii. Ei considera ca Franta va avea doi comisari europeni - Michel Barnier, bineinteles, dar si Dacian Ciolos, pentru ca noul comisar pentru agricultura, chiar daca este de origine romana, este un prieten al Frantei, "tara sa de adoptie", scrie cotidianul regional Ouest France, citat de NewsIn.

Ciolos a parcurs Hexagonul de la Est la Vest si de la Nord la Sud. Si-a facut o parte din studii la Rennes, la Scoala Nationala Superioara de Agronomie. In plus, cotidianul Ouest France aminteste ca romanul, in varsta de 40 de ani, este casatorit cu o frantuzoaica.

"E prea mult pentru vecinii nostri de peste Canal, care au facut totul pentru a bloca numirea acestui inginer agronom, fost ministru al agriculturii", sustine cotidianul regional francez.

"Un roman nu poate avea acest post, are miza financiara prea mare pentru a i se incredinta agricultura unei tari unde coruptia este inca prezenta", a spus un jurnalist britanic. Criticile au fost atat de intense, incat presedintele Comisiei Europene a trebuit sa-si justifice alegerea declarandu-se "deosebit de socat" de aceste atacuri.

DPA: Ciolos ar putea avea necazuri in ianuarie, la audierile din PE

Dacian Ciolos ar putea avea probleme in ianuarie, la audierile din Parlamentul European, pentru ca portofoliul atribuit lui este cel mai controversat, afirma agentia germana de presa DPA.

Cel mai mare semn de intrebare s-a ridicat asupra comisarului Romaniei, Dacian Ciolos, caruia i s-a atribuit portofoliul agriculturii, in ciuda faptului ca tara sa a avut probleme cu primul executiv condus de Barroso in ceea ce priveste administrarea fondurilor UE.

Ciolos ar putea avea necazuri cand Parlamentul European va evalua noua echipa, in ianuarie. Barroso a raspuns deja la criticile referitoare la numirea lui Ciolos spunand ca nici un candidat nu ar trebui sa fie discriminat din cauza tarii de origine.

Analistii ii considerau vineri pe presedintele francez Nicolas Sarkozy si pe cancelarul german Angela Merkel ca fiind marii castigatori ai negocierilor pentru Comisia Europeana, intrucat Franta si Germania si-au asigurat doua dintre cele mai influente posturi in noul executiv - piata interna, respectiv energia.