Obtinerea postului de sef al diplomatiei UE de catre Adrian Severin ar fi fost foarte dificila, tinand cont de faptul ca un reprezentant al Europei de Est, Jerzy Buzek, deja detine o functie importanta in UE, aceea de presedinte al Parlamentului European, a declarat comisarul european Leonard Orban, citat de RFI.

"Este extrem de dificil sa se obtina o asemenea pozitie. De ce? Deja exista o persoana care ocupa o functie foarte importanta, cea de presedinte al Parlamentului European, un reprezentant al unui nou stat membru, domnul Buzek, care este polonez. Atunci era putin probabil ca inca o persoana venita din noile state membre sa ocupe una dintre pozitiile ramase la nivel comunitar. Deci era deja un handicap important", a explicat comisarul european.

Mai mult, el vorbeste despre sprijinul pe care contracandidatul lui Severin, Massimo D'Alema, l-a primit de la grupul socialist. "In momentul in care s-a decis la nivelul grupului socialist care persoana sa fie sustinuta, vreau sa va amintesc ca un sprijin puternic a fost acordat domnului D'Alema, intr-o anumita perioada. Deci au fost cativa factori care au contat si care faceau extrem de dificila alegerea domnului Severin in aceasta pozitie", a mai spus Orban, referindu-se evident la faptul ca Martin Schulz, liderul socialistilor din PE si "seful direct" al lui Severin si-a exprimat sustinerea pentru italian.

Lipsa de sprijin din tara sau mai degraba faptul ca la putere in Romania nu se afla un partid socialist, a contat si ea. Diplomatic, Orban da din nou exemplul lui D'Alema: "Desigur, sprijinul din tara este foarte important in obtinerea unei pozitii. Haideti sa spunem ca au fost ziare din Italia care au spus ca italianul D'Alema nu a putut fi ales, pentru ca nu a avut in spate un Guvern socialist in Italia".