Johannes Hahn, actualul ministru al stiintei, a intrunit consensul coalitiei de stanga-dreapta de la Viena si a fost nominalizat marti comisar european, informeaza AFP. Austria tintea portofoliul agriculturii, insa pentru Wilhelm Molterer, care n-a fost acceptat de coalitia aflata la putere. Guvernul austriac n-a mai exprimat si o preferinta pentru un portofoliu.

Conservatorul Johannes Hahn are 51 de ani, iar cancelarul austriac Werner Faymann spune ca are o mare experienta si multe cunostinte. El a fost singurul asupra caruia s-a ajuns la consens in coalitia de guvernamant de la Viena, consens neintrunit de actualul comisar austriac, Benita Ferrero-Waldner, si nici de mult vehiculatul pentru acest post, Wilhelm Molterer.

Nominalizarea lui Hahn intervine în condiţiile în care el se confruntă cu o frondă a studenţilor. Aceştia cer condiţii mai bune de studii şi s-au mobilizat împotriva reintroducerii taxelor de înscriere, măsură ferm susţinută de Hahn.

Austriecii nu au precizat o preferinta pentru un portofoliu, insa initial ei chiar obtinusera sprijinul Germaniei pentru portofoliul agriculturii, pe care si-l doreau atat Romania, cat si Irlanda.