Presedintele Comisiei Europene a transmis autoritatilor romane ca este exclus sa primeasca portofoliul agriculturii, au declarat surse convergente de la Bucuresti si Bruxelles pentru HotNews.ro. De altfel, oficialilor romani li s-au dat semnale clare de ceva vreme ca Romania nu va putea obtine un portofoliu care sa administreze un buget atat de mare, din cauza disfunctionalitatilor pe care le are tara atat in administrarea fondurilor cat si pe justitie. Pana joi, oficiali romani continuau sa sustina ca Romania are ca singura optiune de negociere numele lui Dacian Ciolos si portofoliul agriculturii.

Autoritatilor de la Bucuresti li s-a spus acum in mod clar, de catre presedintele Comisiei Europene, ca Romania nu va obtine portofoliul agriculturii. Joi, in ziua in care a aparut pe surse diplomatice franceze, in Irish Times, informatia ca Franta sprijina Irlanda pentru obtinerea portofoliului agriculturii, oficiali romani sustineau in continuare ca singura varianta de negociere la nivel european este Dacian Ciolos si optiunea pentru agricultura.

Pe de alta parte, surse europene spun ca autoritatile romane nu ar trebui sa fie surprinse de aceasta comunicare, intrucat in repetate randuri in ultima vreme au primit semnale ca, din cauza disfunctionalitatilor Romaniei in gestionarea fondurilor europene pe agricultura si din justitie, Bucurestiul nu va primi un directorat care sa gestioneze fonduri, si nicidecum fonduri atat de mari precum cele pe agricultura.

Potrivit unor surse politice consultate de HotNews.ro, tactica de negociere la nivel european a Romaniei a fost simpla: noi nu avem o alta varianta, deci mergem cu agricultura pana la capat, sprijinind pentru orice alt portofoliu tarile care au si agricultura printre preferinte.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu spunea, in discursul sau in fata diplomatilor romani reuniti la Bucuresti la inceputul lunii septembrie, ca exista si o alta optiune, dar pe care n-o va spune. Intre timp, Theodor Stolojan a avansat ca variante extinderea, cercetarea si dezvoltarea regionala.

Presedintele Comisiei Europene ar fi cerut de la Bucuresti trei nume, trei persoane propuse pentru postul de comisar european. La Bruxelles, se estimeaza ca Barroso sa aiba conturata echipa dupa mijlocul lunii octombrie.