Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat sambata ca daca irlandezii voteaza "nu" la cel de-al doilea referendum privind ratificarea Tratatului de la Lisabona, in 2 octombrie, tara lor va pierde dreptul de a desemna un comisar european, relateaza AFP.

"Singura modalitate pentru Irlanda de a-si asigura un comisar european este sa voteze "da". In caz contrar, bineinteles, va trebui sa reducem numarul comisarilor. Acest lucru este prevazut in tratatele actuale si suntem obligati legal sa o facem", a explicat Barroso, care efectueaza o vizita in Irlanda.

"Ca sa vorbim sincer, exista numeroase semne de intrebare privind situatia Irlandei in viitor. Mai multe persoane m-au intrebat: 'Va parasi Irlanda UE?' Pentru a asigura increderea investitorilor, este important ca viitorul Irlandei in Uniune sa fie sigur", a adaugat el.

In cadrul primului referendum, in iunie 2008, irlandezii au respins tratatul cu 53,4%, provocand o veritabila unda de soc in Europa. Irlanda este singura tara care este obligata prin constitutie sa organizeze un referendum asupra ratificarii Tratatului.

UE a oferit Dublinului mai multe garantii pentru a raspunde ingrijorarilor irlandezilor in mai multe domenii, precum neutralitatea militara a tarii, sistemul fiscal, interzicerea avorturilor si nominalizarea unui comisar la Bruxelles.

Potrivit unui sondaj publicat vineri, tratatul are sanse sa fie aprobat, in conditiile in care 53% dintre irlandezi spun ca vor vota "da".

Barroso a anuntat sambata deblocarea unui ajutor de 14,8 milioane de euro pentru 2.400 de muncitori care au fost concediati de producatorul american de computere Dell.