O economie de piata sociala, solidaritate si coeziune sociala, o Comisie politica, dar nu partizana, reducerea birocratiei si o transparentă mai mare in finantarea politicilor Uniunii - sunt promisiuni facute de Barroso in discursul sau de martidin Parlamentul European. Nu i-a convins pe socialisti, care il considera un instrument in mana statelor membre, un presedinte care a facut intotdeauna ce a vrut Consiliul, si nici verzii, care nu cred in solutiile sale si l-au denumit "Jose Manuel Obama! Yes, he can tot ce n-a putut face in cinci ani".

Campania electorala a portughezului Jose Manuel Barroso s-a incheiat marti in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu un discurs plin de angajamente, dar care nu a impresionat o buna parte dintre eurodeputati, in special in randurile socialistilor si verzilor, puternici contestatari ai lui Barroso. Asta insa nu il va impiedica sa obtina voturile necesare realegerii lui in fruntea Comisiei Europene, voturi pe care le va primi miercuri la pranz.

Iata principalele idei din discursul lui Barroso:

  • Mesajul-cheie al liniilor mele politice este clar: in timp ce implementam planul de redresare economica, pentru a iesi din criza financiara si economica, trebuie sa privin si spre viitor. Trebuie sa revigoram politica noastra de piata sociala, inclusivista. Vom investi in surse de crestere sustenabila, intr-o crestere bazata pe tehnologii verzi, inteligente, in retele pentru viitor, de la infrastructura digitala la retele electrice si de gaz. Toate acestea pentru a promova coeziunea sociala si locurile de munca si pentru a intari modelul societatii europene, in timp ce vom repurta succes intr-o lume competitiva.
  • Solidaritatea ramane principiul de baza al actiunilor noastre. (...) Ma angajez sa folosesc, toate instrumentele pe care le am la dispozitie pentru a ajuta statele membre aflate in dificultate bugetara, in special noile state membre, in procesul lor de redresare economica.
  • Avem nevoie de o reala agenda europeana, o viziune coerenta si integrata a unei strategii europene, construita pe deschiderea unor noi piete care combina sursele de crestere sustenabila. Locuri de munca si coeziune sociala. O agenda a climei si sigurantei energetice, o abordare proaspata a politicii industriale si orientarea spre o societate a cunoasterii. Pun accent in particular pe inovare si sustinerea IMM-urilor.
  • Imi exprim clar angajamentul pentru respectarea drepturilor sociale fundamentale si a principiului miscarii libere a fortei de munca.
  • Toate propunerile legislative viitoare vor avea si o analiza a impactului social. Primul test ca fi pentru revizuirea directivei privind timpul de lucru. Viitoarea Comisie ii va consulta pe partenerii sociali si va veni cu o propunere legislativa comprehensiva.
  • Am accentuat importanta Serviciilor de Interes General pentru modelul nostru de societate europeana. Tratatul de la Lisabona face acest lucru foarte clar. Si sunt pregatit sa lucrez cu dvs. (eurodeputatii) pentru dezvoltarea unui cadru pentru Serviciile de Interes General.
  • Mi-am exprimat hotararea sa  fac ca inovatiile din Tratatul de la Lisabona privind serviciile externe, inclusiv Serviciul European pentru Actiune Externa si postul de Inalt Reprezentant si vicepresedinte al Comisiei, mai efective. Si da, ma angajez sa  intaresc cooperarea cu Parlamentul European in domeniul afacerilor externe in general.
  • UE trebuie sa aiba un mod mai eficient si transparent de finantare a politicilor sale si sunt pregatit, cu sustinerea acestui parlament, sa duc aceasta batalie cu statele membre pentru o redesenare a bugetului Uniunii. Vreau de asemenea sa lucrez mai indeaproape cu Banca Europeana de Investitii pentru a vedea forme inovative de finantare.
  • Vreau sa reafirm simplificarea procedurilor si reducerea poverii administrative pentru mediul de business, in special pentru IMM-uri, care vor ramane o prioritate a Comisiei.

Noi posturi de comisar in noul Colegiu:

  • Voi crea un post de comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si libertati civile care sa includa drepturile cetatenilor si minoritatilor, ca o reflectare a faptului ca UE este o comunitate de drepturi si valori.
  • Voi crea un post de comisar pentru afaceri interne si migratie, inclusiv securitate. Una dintre principalele atributii ale acestui comisar va fi sa dezvolte o politica a migratiei cu adevarat comuna, promovand integrarea imigrantilor legali, lupta impotriva imigratiei ilegale si a activitatilor infractionale rezultate din asta, precum si solidaritatea intre statele membre.
  • Voi infiinta un post de comisar pentru actiuni climatice, care sa reflecte faptul ca acum schimbarile climatice sunt o provocare care trebuie abordata prin toate politicile noastre. Un comisar pentru schimbari climatice va da un semnal puterni si in restul lumii ca Europa este serioasa in actiune.
  • Avem nevoie de o revizuire fundamentala a modului de acces a institutiilor europene la inovatie si la folosirea recomandarilor stiintifice. In viitoarea Comisie vreau sa am un consilier sef stiintific, care va avea puterea sa elaboreze sfaturi stiintifice proactive in toate stagiile dezvoltarii unor politici.

O Comisie puternica trebuie sa fie o Comisie politica. Dar o comisie politica nu trebuie sa fie o Comisie partizana. Ca presedinte al Comisiei, partidul meu este Europa. Viitorul Colegiu, la fel ca si acesta, va avea in componenta un important numar de membri din diferite familii politice.

Jose Manuel Obama, yes he can ce n-a putut face in cinci ani

Centrul-dreapta si liberalii si-au exprimat sustinerea, primii subliniind totusi ca votul lor nu este "un cec in alb, trebuie sa ne indepliniti asteptarile", in timp ce ultimii, prin Guy Verhofstandt conditionand-o de un plan de restructurare a sistemului bancar si o reviziuire intermediara a supravegherii bancare.

In schimb socialistii si verzii au fost mult mai duri si si-au subliniat insatisfactia de a-l avea inca cinci ani la conducerea CE pe Barroso. daca discursul portughezului a fost "rasplatit" cu cateva aplauze, co-presedintele verzilor s-a bucurat de mult mai multa simpatie. Daniel Cohn-Bendit a fost memorabil, exprimand faptul ca grupul verzilor nu are incredere in Barroso si promisiunile lui: "Ar trebui sa il numim Jose Manuel Obama! Yes, he can tot ce n-a facut in cinci ani. (...) Noi nu avem incredere in dvs. pentru ca sunteti un produs al unei ideologii care este responsabila de criza actuala", a spus Cohn-Bendit.

Martin Schulz, liderul socialistilor si democratilor, a spus ca nu ii acorda increderea si ca grupul urma sa se intalneasca marti seara sa decida cum va vota miercuri. El a descifrat misterul realegerii lui Barroso care, desi este contestat in Parlamentul European de toate grupurile, a fost sustinut in unanimitate de Consiliu, de sefii de stat si de guvern din UE. Este simplu, a spus Schulz, daca as fi sef de stat as fi votat si eu pentru Barroso, pentru ca sunteti in serviciul guvernelor Uniunii.

Portughezul a primit toate aceste acuze cu zambetul pe buze si cu increderea ca miercuri la pranz eurodeputatii vor confirma prin vor realegerea lui pentru alti cinci ani la conducerea Comisiei Europene.