Dezbaterea privind postul de comisar european pe Agricultura se va concentra asupra a doua personalitati: austriacul Wilhelm Molterer si romanul Dacian Ciolos, scrie portalul austriac Agrarheute.com intr-un material denumit "Doi candidati pentru postul de comisar UE pe agricultura: Ce vor Wilhelm Molterer si Dacian Ciolos?". Articolul vine dupa anuntul lui Mariann Fischer Boel ca nu mai doreste un nou mandat de comisar european pentru agricultura.

  • Dacian Ciolos

"Dacian Ciolos va candida pentru postul de comisar european pe agricultura. Inca de la inceputul lunii septembrie liderii guvernamentali de la Bucuresti si-au exprimat optiunea pentru acest portofoliu", scrie portalul, citat de NewsIn.

In articol se mentioneaza faptul ca inginerul agronom Dacian Ciolos a fost la sfarsitul lui 2007, pentru scurt timp, ministru al agriculturii, ca acesta este casatorit cu o frantuzoaica, dar ca in cercurile UE "nu ar fi tratat tocmai ca o figura cu greutate in domeniul politicilor agrare". Cu toate acestea, Agrarheute mentioneaza ca Romania ar avea traditie in acest domeniu, fiind timp de multi ani supranumita granarul Europei.

Agrarheute mai semnaleaza un alt aspect problematic: candidatura lui Dacian Ciolos a venit si neobisnuit de devreme, mai ales in conditiile in care actualul comisar pe agricultura, Mariann Fischer Boel, anuntase ca va lua o decizie cu privire la candidatura sa abia dupa 13 septembrie, scrie portalul austriac de specialitate agrara.

  • Wilhelm Molterer

De cealalalta parte, Wilhelm Molterer "a fost din ianuarie 2007 pana in decembrie 2008 vicecancelar al Austriei si ministru de finante si este un specialist in politici agrare.

Politicianul in varsta de 54 de ani, si-a inceput cariera politica la nivel local, el fiind din 1987 secretar de cabinet al ministrului agriculturii Josef Riegler si apoi al ministrului Franz Fischler, care ulterior a si devenit comisar european. Din 1994 pana in 2003 a fost ministru al agriculturii.

Totusi, la Viena candidatura lui Molterer este destul de controversata. Chiar daca partidul de coalitie SPÖ (Partidul Social-Democrat Austriac) a cedat partenerului ÖVP (Partidul Popular Austriac) decizia privind comisarul european, numele lui Molterer ar fi legat de falimentul unei banci.

Agrarheute mai aminteste ca Franta sprijina Romania in acest sens.