Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura, a anuntat la o intalnire informala a ministrilor agriculturii din UE ca nu va fi candidatul danez pentru Comisia viitoare, informeaza European Voice. Mai mult, Danemarca pare sa-si fi exprimat deja preferinta pentru un portofoliu de schimbari climatice, daca va fi infiintat.

Chiar daca daneza a spus, in urma cu cateva luni, ca vrea sa se retraga din politica pentru a petrece timp cu familia, la ferma ei, putini au crezut ca va lua aceasta decizie si se presupunea ca doreste un al doilea mandat in Comisia Europeana.

Fischer Boel i-a comunicat deja decizia sa premierului danez Lars Lokke Rasmussen. Asta inseamna insa ca Danemarca este foarte probabil sa piarda portofoliul agriculturii, ravnit de Romania, care are si sustinerea Frantei.

Pe de alta parte, ministrul de externe danez, Per Stig Moller, spunea saptamana trecuta, potrivit EV, ca actualul ministru pentru schimbarea climatica, Connie Hedegaard, ar fi candidatul ideal pentru ocuparea unui post de comisar pe schimbari climatice, daca va fi creat un astfel de post.

Eva Kjer Hansen, ministrul pentru alimentari si agricultura si fost eurodeputat, Ulla Tornes, ministrul pentru dezvoltare si Bertel Haarder, ministrul educatiei, fost vicepresedinte al Parlamentului European sunt alti candidati pe lista guvernului danez. Premierul va decide care va fi persoana trimisa in luna octombrie.