COMISAR EUROPEAN

Batalia pe o functie lucrativa: un comisar european are un salariu lunar de aproape 20.000 de euro

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 3 septembrie 2009, 10:49 Actualitate | Comisar European

 documente
(03 Sep 2009) PDF, 54KB
Comisarul european este printre cei mai importanti reprezentanti pe care Romania ii are in institutiile europene, deci miza pentru aceasta functie este foarte mare. Insa regulile sunt stricte, comisarii au un cod de conduita ce trebuie respectat intocmai. Numai ca disciplina este rasplatita: un salariu de 20.000 de euro lunar si o serie de bonusuri.

Comisarii europeni au un Cod de conduita, in plus fata de ceea ce stipuleaza Tratatele privind Comisia si membrii acesteia, care este structurat pe doua aspecte importante: unul referitor la indeplinirea mandatului in asa fel incat sa fie inlaturat orice risc privind un conflict de interese sau vreo amenintare la independenta lor, iar cel de-al doilea la stabilirea unei bune cooperari cu departamentele "ministerului" european pe care il conduce.

Iata cele mai interesante prevederi din Codul de conduita:
 • Comisarii europeni nu au voie sa aiba, pe parcursul mandatului, vreo colaborare regulata printr-un articol intr-o publicatie, insa li se permite sustinerea unor cursuri gratuite in interesul integrarii europene. De altfel, se specifica in mod extrem de clar ca doar cursurile gratuit.
 • Comisarii trebuie sa il informeze pe presedintele CE daca intentioneaza sa publice o carte in timpul mandatului lor.
 • Comisarii nu pot accepta nicio forma de plata pentru discursurile pe care le tin sau pentru participarea la conferinte.
 • Comisarii trebuie sa il informeze pe presedintele CE asupra intentiilor de a participa intr-o campanie electorala si asupra rolului pe care il vor juca in ea. Presedintele va decide, in functie de caz, daca participoarea in campanie este compatibila cu indeplinirea indatoririlor ca membru al Comisiei. (S-a vazut in perioada anterioara ca, in general, comisarii care si-au luat concediu fara plata pentru a participa in alegeri, au renuntat, in final, la pozitia din CE pentru a accepta noi functii).
 • Dupa parasirea functiei de comisar, fie in urma incheierii mandatului, fie inainte, prin demisie, comisarii europeni au datoria e a informa din timp Comisia daca vor sa isi ia un nou job in anul  ulterior plecarii din functia de comisar. Comisia va examina natura acelei ocupatii si, daca va considera ca noua functie are o legatura cu domeniul mandatului pe care l-a avut in Comisia Europeana, va cere o opinie unei comisii etice ad hoc care se va pronunta daca exista sau nu o incompatibilitate.
 • Comisarii nu pot accepta cadouri a caror valoare depaseste 150 de euro. Cand asta se intampla, sunt obligati sa le predea departamentului de protocol al Comisiei. Daca exista dubii privind valoarea cadoului, acesta va fi evaluat sub autoritatea directorului Oficiului pentru Infrastructura si Logistica din Bruxelles, care va lua decizia finala. Departamentul de protocol al Comisiei va tine o evidenta publica a cadourilor cu o valoare mai mare de 150 de euro.
Codul de Conduita are o parte speciala, o anexa, referitoare la deplasarile in strainatate, cu reguli foarte clare pentru comisari.

Un salariu de aproape 20.000 de euro pe luna

Au fost o serie de speculatii privind "strangerea de mana de aur", pe modelul "parasutelor de aur" pentru bancheri, sumele uriase pe care le primesc comisarii la despartirea de Comisia Europeana. La solicitarea HotNews.ro, Comisia Europeana a pus la dispozitie informatiile privind sistemul de salarizare a membrilor Comisiei si avantajele pe care le au dupa terminarea mandatului.

Regulamentul 422/67/EEC al Consiliului stabileste regimul financiar al presedintelui si membrilor Comisiei, al judecatorilor avocatilor sai grefierilor de la Curtea Europeana de Justitie.

La preluarea mandatului de comisar, acesta primeste:
 • un spor de instalare, care reprezinta doua salarii
 • costul mutarii in Bruxelles si al calatoriei sunt decontate

In timpul exercitarii mandatului, comisarii europeni iau un salariu, care difera daca esti presedinte, vicepresedinte sau doar membru al Colegiului, iar acest salariu este impozitat, existand 14 nivele in UE, de la 8% la 45%.
 • salariul de baza al unui comisar este de 19.909,89 de euro pe luna, cei vicepresedinti ai Comisiei Barroso primesc fiecare 22.122,10 euro/luna, iar presedintele are un salariu de 24.422,80 de euro/luna
Alte sporuri primite de comisari:
 • spor de rezidenta, in valoare de 15% din salariu
 • alocatie/spor de divertisment lunara, de 607 euro; vicepresedintii primesc 911,38 euro, iar presedintele 1418,07 euro
La finalul mandatului, comisarii primesc o alocatie de "relocare", echivalentul unui salariu lunar, iar cheltuielile de calatorie si costurile pe care le presupune mutarea le sunt decontate.
 • Comisarii mai primesc o alocatie de tranzitie timp de trei ani, incepand din ziua in care parasesc biroul. Valoarea acesteia este intre 45-60% din ultimul salariu de baza, in functie de lungimea mandatului. Aceasta suma este impozabila. Ea poate fi de maximum 8000 de euro, potrivit explicatiilor oferite de Serviciul administrativ, audit si anti-frauda din CE, iar aceasta suma va fi redusa daca fostul comisar va detine o noua functie.
Cand un fost comisar implineste 65 de ani, el are dreptul la o pensie. Daca mandatul sau a fost de trei ani, pensia va fi de 135 din ultimul salariu, in jur de 30.000 de euro anual. evident ca un comisar sub aceasta varsta va avea de asteptat panala 65 de ani sa primeasca acesti bani.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

2551 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  sporuri (Joi, 3 septembrie 2009, 11:00)

  dragos [anonim]

  toate bune si frumoase, da' "spor de divertisment"? ce pretentii sa mai avem in cazul asta de la bugetarii nostri? au avut de unde invata!
 • +2 (2 voturi)    
  cum asha? (Joi, 3 septembrie 2009, 11:20)

  Codruta N [utilizator]

  Si n-o propun astia pe EBA? Ca ea STIE sa cheltuiasca banii aceia, de Ciolos ma indoiesc... >:
  Chiar ar fi pacat de banii aceia multi, sa-i ia cineva care n-ar fi in stare sa-i faca praf in 2 timpi si 3 miscari...

  In afara de asta, s-ar evita si situatiile de incompatibilitate - poate lui Ciolos i s-ar face pofta sa scrie articole sau chiar vreo carte... EBA ar sta cuminte in banca ei... n-ar trebui sa ne temem... >:)
 • 0 (0 voturi)    
  documentare la pamant (Joi, 3 septembrie 2009, 12:17)

  un goleg de bransa [anonim]

  wrong! compilarea celor doua documente atasate te-a dus, draga colega superficiala, la o evaluare eronata. NU, pachetul financiar al unui comisar european NU este aproape cat spui tu, este cu mult peste ce spui tu. Te las sa afli cifra reala si sa ne-o comunici si noua. Iti recomand sa incerci si o alta documentare decat de pe net, vei avea surprize. Placute cititorilor, neplacute tie. "Succesuri"
  • 0 (0 voturi)    
   astept cu nerabdare... (Joi, 3 septembrie 2009, 16:22)

   anne-marie blajan [anonim] i-a raspuns lui un goleg de bransa

   ... si cu interes, drag "goleg de breasla", sa iti citesc aritcolul cu pachetul financiar potrivit informatiilor tale. potrivit raspunsului oficial al directiei administrative, de audit si control anti-frauda al Comisiei, aceasta este schema financiara a unui comisar european. cele doua documente atasate se refera fiecare la o parte a articolului: unul la regulile lor de conduita, celalalt la salarizarea celor din institutii, a inaltilor oficiali. dar banuiesc ca ai observat asta si ai interpretat exact cum trebuia atasarea lor.
 • +1 (1 vot)    
  mizilic (Joi, 3 septembrie 2009, 12:23)

  MirceaA [anonim]

  Pai cine e fraier sa plece de aici numai pentru 240 000 de euro pe an? Daca stau aici fac dublu sau triplu.
 • 0 (0 voturi)    
  how low can you go ? (Joi, 3 septembrie 2009, 13:21)

  Pandele [anonim]

  Discutia despre potentialul comisar european din partea Romaniei poate oare merge chiar mai in abis decat in articolul asta ? Chiar orice se poate reduce doar la bani ?!
  • 0 (0 voturi)    
   ai o opinie eronata (Joi, 3 septembrie 2009, 13:40)

   Anne-Marie Blajan [anonim] i-a raspuns lui Pandele

   Pandele, discutia despre potentialul comisar european se duce in sectiunea comisar european de pe Hotnews.ro. suntem singurii care in momentul acesta dedicam un spatiu extins acestui subiect, cu o serie de opinii, de la oficiali, la specialisti si la mediul de business. in Romania s-a batut moneda pe imbogatirea omului care ocupa aceasta pozitie, in vara acestui an. articolul de fata arata lucruri generale despre functia de comisar, are documentele comisiei atasate, si arata ca, de fapt, potrivit informatiilor furnizate de Comisie, cat poate castiga oficial un om in pozitia asta.
   asa ca, daca interesul dvs. e real, probabil ca veti descoperi sectiunea de comisar european, care se va imbogati pe zi ce trece, mai mult decat satisfacatoare. ea ciontine si articole de genul acestuia, cat si analize si informatii la zi.
   • 0 (0 voturi)    
    idei (Joi, 3 septembrie 2009, 17:26)

    Pandele [anonim] i-a raspuns lui Anne-Marie Blajan

    Draga Anne-Marie,
    Sigur ca si aceasta este o abordare, un unghi, nimic de zis. Eu am o problema cum de HotNews alege tocmai acest unghi. E ca si cum la un meci de fotbal (ceea ce de fapt chiar se intampla pe toate canalele), comentatorii ma asasineaza cu cat a costat transferul tuturor jucatorilor din teren, in loc sa se axeze pe meci si pe sportul propriu-zis. Si sunt dezamagit pentru aveam asteptari mai mari - de pilda:
    - de ce crede Romania (aka politicienii sai, in frunte cu presedintele) ca poate impune un comisar la agricultura, un domeniu foarte sensibil al Uniunii (de fapt una din principalele ratiuni la infiintare - securitatea alimentara);
    - ce input de competenta poate aduce un comisar pe agricultura, fie el si Dacian Ciolos (care altfel este ok), in conditiile in care Romania are al treilea/patrulea potential agricol din UE, dupa Franta, Polonia si Spania, dar nu e capabila de decenii sa il fructifice;
    - ce jocuri politice la Bruxelles determina alegerea unuia sau altuia ca si comisar si ce pondere are Romania in aceste jocuri si negocieri.
    Si lista probabil ca ar mai putea continua cu vreo 3-4 unghiuri importante. Eu chiar le astept de la voi. Daca ne cantonam in salariul comisarului chiar ca am ratat dezbaterea. Si nu in ultimul rand transpare o ”capra a vecinului” din articolul asta si mai ales din comentariile pe care le-a generat.
    Amical,
    Pandele
 • 0 (0 voturi)    
  nu e asa... (Joi, 3 septembrie 2009, 13:36)

  dan [anonim]

  comisarul nu este reprezentantul romaniei, ci este un inalt functionar european, in slujba ue.
  la limita, el este chiar obligat sa actioneze contra romaniei, daca ea face prostii pe domeniul lui.
 • 0 (0 voturi)    
  comisarul european si cel sovietic (Joi, 3 septembrie 2009, 14:34)

  EuroScepticul [anonim]

  Care este diferenta intre comisarul european si cel soviectic?

  Eu nu cred in primul asa cum bunicii mei n-au crezut in al doilea. Nu-l putem alege, este desemnat, nu da socoteala cetatenilor. Este un birocrat ca atatia altii.

  Vedeti si www.eurosceptic.ro pentru detalii despre adevarata fata a UE.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Intalniri on-line

Top 5 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Exista un moment in care poti conduce beat
Un politist ajunge la locul unui accident unde o masina in care se afla un cuplu a iesit de pe autostrada, a omorat mai multe...
Bancul zilei: Necazuri si suparari
Un tip la un bar, mort de beat, cu paharul in fata, plangea de rupea pamantul. Vazandu-l asa de dezamagit, barmanul il intreaba: - Dar ce s-a intamplat? - Pai, acum opt luni, a murit mama si mi-a lasat 20.000$... - Condoleantele mele...
citeste mai multe articole din LIFE
​​H O R O S C O P  G E N E R A L  2 0 1 7
de Tina Rizea HotNews.ro
Miercuri, 7 Dec 2016 Life | Horoscop
2017 va fi un an fara renastere economica pe plan mondial. Lunile cu cele mai multe evenimente importante vor fi mai si iunie. Deciziile din prima luna de vara vor fi extreme si vor defavoriza revirimentul financiar. Se vor stabiliza valutele si se vor initia planuri economice utopice. Problemele sanitare si farmaceutice nu vor putea fi rezolvate in totalitate. Meteorologic, se vor pastra tendintele de temperaturi extreme si fenomene imprevizibile (in egala masura, inundatii si secete). Iata cateva dintre previziunile transmise de astrologul Hotnews.ro, Tina Rizea. Intra in articol si vezi pe larg ce ne rezerva astrele pentru anul care vine.
PREVIZIUNILE 2017 PENTRU FIECARE ZODIE
de Tina Rizea HotNews.ro
Miercuri, 7 Dec 2016 Life | Horoscop
Astrologul Hotnews.ro, Tina Rizea a descifrat misterele astrelor in anul 2017 si ne prezinta previziunile pentru fiecare zodie in parte. Intra in articol si vezi ce spune zodia ta!
Anul CHINEZESC 2017: Cocosul de foc
de Tina Rizea HotNews.ro
Marţi, 20 Dec 2016 Life | Horoscop
Noul an chinezesc se va "instala" incepand cu 28 ianuarie 2017 si va "activa" pana pe 15 februarie 2018. Semnul zodiacal al acestui an va fi Cocosul de foc. Este un an in care se vor construi averi sau se vor reface unele risipite din diverse motive. Nu se va obtine nimic prin diplomatie, relatiile internationale pastrandu-se la nivelul anului precedent.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi