Romania vrea sa obtina portofoliul agriculturii in cadrul Comisiei Europene, a declarat presedintele Traian Basescu, citat de AFP.

"Obiectivul nostru este sa obtinem postul de comisar european pentru Agricultura si ducem o intensa campanie diplomatica in acest sens", a precizat seful statului. " Am discutat deja cu multi sefi de stat si de guvern care m-au asigurat de sprijinul lor in acest sens".

"Daca Romania obtine acest portofoliu " viitorul comisar va promova o politica impartiala", a dat asigurari presedintele Basescu. "Totusi acest lucru ar insemna recunoasterea potentialului agricol al tarii si a pozitiei sale in cadrul comisiei", a subliniat Traian Basescu.

Si ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat luni intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati ca membrii coalitiei de guvernare au decis sa oficializeze candidatura lui Dacian Ciolos pentru portofoliul agriculturii in cadrul viitoarei Comisii Europene, informeaza NewsIn.

"Astazi am avut o discutie in cadrul coalitiei de guvernare, pentru ca, asa cum bine cunoastem, Guvernul este cel care oficializeaza, cu candidatura, portofoliu si persoana. Din aceasta discutie a rezultat ca putem formaliza candidatura domnului Dacian Ciolos, fostul ministru al agriculturii, pentru portofoliul agriculturii", a declarat seful diplomatiei la RRA.

Ministrul a explicat ca tatonari in acest sens se fac inca de la inceputul anului, cand Romania a incercat sa-si dea seama care este "palierul de sprijin" de care s-ar putea bucura in UE in "contextul si in ideea de a obtine un portofoliu de substanta".

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca Romania a tatonat terenul pentru portofoliul agriculturii, pe care pare destul de sigur ca il vom obtine. Diaconescu accentueaza insa ca persoana desemnata comisar trebuie sa fie capabila sa intre in paine din prima zi si lasa sa se inteleaga ca Dacian Ciolos ar putea fi agreat de PSD.